Antiek of troepee

Helaas is antiek al enkele jaren op zín retour en is in waarde sterk gedaald, alleen de mooie gave stukken, zullen altijd hun waarde behouden.

antiek

Vele gerenommeerde antiekzaken zijn verdwenen en daarmee ook de goede restaurateurs. Er zijn op dit gebied nog maar weinig vaklieden over.

Enige jaren terug werden er nog topprijzen betaald. Antiekbeurzen en markten werden platgelopen. Mensen mochten graag struinen op zoín beurs in de hoop de vondst van hun leven te doen. En dit gebeurde ook met regelmaat.

Er werd een broche gekocht waarvan men dacht dat het strass(namaak) was, dit bleek dan echter niet het geval. Het lelijke ding zat vol echte diamanten.

Handelaren die nog mooie spullen hebben, hebben dit opgeslagen, hopende op betere tijden. Daarom ziet men momenteel veel troepee in de winkels.

Laatst ben ik nog op bezoek geweest bij een antiquair in BelgiŽ, deze had niet alleen een prachtige Ferrari voor deur, maar ook een loods vol met honderden antieke kasten die op betere tijden staan te wachten.

In BelgiŽ kon men destijds voor weinig geld nog wat moois kopen, vooral de schilderijen waren er niet duur. Men zag daar in de omgeving dan ook veel Hollanders. In de buurt van Spa was zelfs een antiekroute met veel gezellige rommelige winkeltjes en boerderijen. Dit alles is nu voor het grootste deel verdwenen.

Jongelui hebben er tegenwoordig niet meer het geld voor over en kopen nieuw of maken een combinatie van oud en nieuw. De enigszins gedateerde spulletjes zoals geŽmailleerd keukengerei, boerenkasten of grenen meubelen vinden wel gretig aftrek. Hiermee kan men een gezellige huiselijke sfeer creeŽren zonder dat de portemonnee kreunt.

Het kan natuurlijk zo maar zijn dat het antiek weer helemaal terugkomt, dan vliegen de prijzen ook weer omhoog. Dit is al zo vaak gebeurd, het is gewoon een kwestie van tijd.