De arrenslee

Al eeuwen voor onze jaartelling werd er door onze voorouders gebruik gemaakt van sleeŽn, om zich te verplaatsen of om goederen mee te vervoeren. De slee komt van oorsprong uit het noorden van Europa. Vooral in Rusland was de arrenslee zeer populair.
Maar ook in Europa werd er tot de negentiende eeuw ís-winters gebruik gemaakt van de arrenslee. Rijk versierd met prachtige ornamenten en beschilderd met de mooiste taferelen.

          

Veel van deze arrensleden zijn nog steeds te bewonderen in musea of bij verzamelaars. Er zijn nog verschillende bedrijven, vooral in Friesland, die zich specialiseren in het restaureren van deze soms ware kunstwerken. Eťn van hen is de firma J. Veenstra Sjezen & Arresleden uit Kollum.

Er zijn nog maar weinig volkeren die gebruik maken van de slee als een vervoer- of transportmiddel. De Inuit (bepaalde Eskimo stammen) en de stammen uit Lapland en het noorden van Rusland gebruiken nog steeds de slee als vervoersmiddel. Maar zolang de klimaatverandering nog niet al het ijs en sneeuw heeft doen smelten zal er altijd nog van sleeŽn gebruikt gemaakt worden, simpelweg omdat dit het meest efficiŽnte vervoersmiddel is dat over ijs kan.

Tegenwoordig worden sleeŽn voornamelijk voor recreatieve doeleinden gebruikt, bijvoorbeeld in Zwitserland, Oostenrijk, etc. waar men een romantisch tochtje kan maken met een arrenslee.

De arrenslee van de Kerstman is natuurlijk de meest bekende.
Met een span rendieren ervoor spreekt deze slee tot ieders verbeelding. De arrenslee dankt zijn naam aan de belletjes die aan het tuig hangen waarmee de trekdieren aan de slee verbonden zijn. Arrenslee is afgeleid van narrenslee, zo genoemd vanwege de pluimen en belletjes op het paardentuig, die aan een nar deden denken. Later werd de N beschouwd als het lidwoord en werd dus 'n narrenslee : ín arrenslee.