Betrapt - vos in de achtertuin

Signalement : roodbruin haar, spitse neus en puntige oren, gaat meestal ís-nachts of in de schemering op pad.

Wordt tegenwoordig overal regelmatig waargenomen, zelfs in dorpen en steden.
We hebben het dan over Reinaard de Vos. Sluw, snel en vreselijk brutaal.
Heeft u hem ook al in uw achtertuin gezien, of is hij misschien al eens bij u binnen geweest en heeft in de keuken de voerbak van uw hond of kat leeg gegeten.
De vos heeft zich de laatste tijd aardig aangepast en weet goed zijn kostje op te scharrelen. Hij is een echte opportunist en eet bijna alles. Kleine en middelgrote dieren zoals konijnen, hazen, maar ook vogels, muizen, kevers, slakken, kikkers, regenwormen, vruchten en bessen, vooral bramen. En niet te vergeten de verkeersslachtoffers langs de weg, want de vos is ook een aaseter. Een makkelijke snelle hap heeft zijn voorkeur, maar wanneer het niet anders kan, gaat hij in de hoogste versnelling om een haas of konijn te bemachtigen, hierbij haalt hij wel 50 tot 60 kilometer per uur.
Voedselresten worden begraven en later weer opgezocht.
Laatst belde een goede kennis van mij, hij had een vos in zijn tuin zien lopen. Ben er snel heengegaan om een foto te maken.
Betrapt : vos in de achtertuin
Het duurde niet lang of hij liet zich weer zien. Achteraf bleek dat hij een grote haas had gepakt. Om een goede foto te maken probeerde ik steeds dichterbij te komen, het was ongelooflijk, ik kon hem op 2 meter afstand fotograferen, hij bleef onverstoord knagen aan zijn prooi, ik kon de botten horen kraken. Het was een moertje (vrouwtjesvos), prachtig getekend en in een uitstekende conditie.
De vos leeft meestal in een groep van 5 tot 6 dieren, een dominante rekel (mannetjesvos) en een dominante moervos (vrouwtjesvos), deze worden meestal vergezeld door meerdere moervossen. Rekels worden zodra ze volwassen zijn uit de groep verjaagd. Het territorium van de vos kan 1 tot 20 kilometer bedragen, al naar gelang het aanbod van voedsel en veilige nestplaatsen. Het biotoop wordt door de dominante moervossen afgebakend met geursporen, voornamelijk urine en uitwerpselen. Wanneer u een vos in de tuin hebt en uw neus is scherp genoeg, kunt u ze gemakkelijk waarnemen. De urine ruikt stukken scherper als die van de hond.
Vossen leven in een hol, zelf gegraven of dat van een konijn of das, onder een boom of tussen boomwortels en wordt een burcht genoemd. De paartijd duurt van december tot februari, een vrouwtje is in die tijd slechts 3 weken loops. De jongen worden in de lente na ongeveer 52 dagen, tussen maart en mei geboren. Een worp telt meestal 4 tot 6 jongen, dat is afhankelijk van het voedselaanbod. De meeste vossen worden niet ouder dan 3 jaar. Belangrijke ziektes waaraan ze kunnen leiden en sterven zijn : schurft en hondsdolheid. Wees dus voorzichtig bij het benaderen van vossen.
Wanneer u geen kleine dieren in de tuin hebt staan, zal de vos weinig tot geen schade aanrichten.