De Bunzing (Mustela putoris)

Van de week werd ik gebeld door een goede vriend, of ik zin had om een middagje mee te gaan vissen. Nou de middag begon al goed. We zouden de auto thuis laten staan en op de scooter gaan, aangezien de leuke plekjes moeilijk te bereiken zijn met de auto. Halverwege kreeg ik een lekke band, ik had net 2 maanden geleden 2 nieuwe banden erop laten zetten. Even gauw wat geregeld om ons met scooter en al weer thuis te krijgen.

Thuisgekomen de auto maar gepakt, want vissen zouden we. De auto zo dicht mogelijk bij de voorgenomen visplek geparkeerd, maar dat betekende dat we nog een flink stuk moesten wandelen.

We zijn maar tot de helft gekomen en hebben toen onze hengel uitgegooid. Mijn visvriend had het reuze naar zijn zin, ondanks dat hij niks ving. En ik had het na een uur al bekeken, ik was totaal verkleumd.

Heb mijn hengel ergens neergezet en ben aan de wandel gegaan. Zag tot mijn verbazing allerlei pakken folders of kranten liggen. De bezorger had waarschijnlijk andere dingen aan zijn hoofd gehad en de pakken gemakkelijkheidshalve daar maar even gedeponeerd, fraai stond het niet.

Door de kou moest ik ineens nodig. Terwijl ik daar zo stond, schoot er iets uit de bosjes. Ik zag het meteen, een vrouwtjes bunzing. Echt mooi zag ze er niet uit, een beetje vaal. Na het beestje een paar minuten te hebben waargenomen, wilde ik mijn visvriend die verderop aan het vissen was ook mee laten genieten. Zachtjes riep ik zijn naam, maar hij reageerde niet. Toen ik wat harder schreeuwde bleef de bunzing rustig zitten, maar toen hij aan kwam lopen ging zij er op een holletje vandoor. Het is niet de eerste keer dat ik daar bunzingen heb waargenomen, maar wel de eerste keer van zo dichtbij. Normaal gesproken zijn ze zeer schuw. Toch heb ik er door de jaren heen veel mogen bespieden.

De bunzing behoort tot de familie van de marterachtigen en komt alleen in Europa voor. bunzing

De mannetjes zijn groter dan de vrouwtjes. Volwassen dieren worden tussen de 29 en 46 cm lang. Ze hebben een donkere vacht met witte randen langs de ronde oortjes, een witte snuit met een donker masker en witte vlekken tussen de oren en ogen. De flanken zijn lichtgekleurd. Het zijn bandieten en zien er ook zo uit. bunzing

Ze komen voor in bebost laagland, nabij water, rivieroevers en moerassen. Ook zoeken ze vaak hun heil bij boerderijen.

Als het dier in het nauw wordt gebracht spuit hij een stinkend melkachtig vocht uit de stinkklieren aan de staartbasis. Dit gebruikt hij ook voor het markeren van zijn territorium. De Latijnse naam Mustela putorius betekent dan ook stinkende wezel.

De bunzing is geen lievertje en grijpt bijna alles wat hij te pakken kan krijgen : muizen, ratten, kikkers, kippen, konijnen en fazanten, maar ook vissen, eieren en fruit. Bij de boeren is hij niet geliefd, want al heeft hij aan 1 kip genoeg, hij moord het hele kippenhok uit.

De bunzing is een nachtdier zegt men, maar vele malen heb ik hem op de dag ook waargenomen. Vaak scharrelt hij dan tussen valhout of oude vervallen schuren. Bij schemering of in de vroege uurtjes is de kans het grootst om hem te zien.

Al vroeg in het voorjaar begint voor de bunzing de paartijd, ook wel roltijd genoemd. Deze duurt van maart tot juni. Dit gaat er beslist niet zachtzinnig aan toe, men kan de plukken haar in het rond zien vliegen. Het liefdesspektakel kan wel een uur duren. Na een draagtijd van 42 dagen worden twee tot in extreme gevallen wel twaalf jongen geboren, in een oud konijnen of vossenhol.

In het wild worden bunzingen maximaal vier tot vijf jaar oud. In gevangenschap kunnen ze wel 14 jaar worden.

prenten van een bunzing

Bent u ook benieuwd of er bij u in de buurt bunzingen zitten, ga dan eerst op zoek naar prenten (pootafdrukken). Er zijn boekjes in de handel die u op weg kunnen helpen.