Snoekbaars met cantharellen

Het is weer zover overal schieten de paddenstoelen uit de grond, de rood met witte stippen vallen natuurlijk het meeste op. Deze zijn prachtig om fotos van te maken. paddenstoelen
Paddenstoelen houden van vocht en aangezien er de laatste maanden veel regen is gevallen en de omstandigheden gunstig zijn, is het een goed paddenstoelenjaar. En van de meest populaire paddenstoelen, de cantharel (Cantharellus Cibarius) ook wel hanekam of dooierzwam genoemd, die op de Rode Lijst staat aangemerkt als kwetsbaar, heeft zich aardig herstelt. Bijna overal is hij weer te vinden, weliswaar in kleine hoeveelheden. Hij wordt geimporteerd met karrevrachten tegelijk uit de Oost-Europa, Amerika en Canada, waar ze wel veel voorkomen en ook erg populair zijn, hier zijn ze in het najaar in bijna elke supermarkt te koop. We vinden ze allemaal erg lekker. Veel restaurants verwerken ze dan ook in hun vlees en wildgerechten.
Cantharellen groeien in loof- en naaldbossen, op een humusarme, zure grond. Ze hebben een karakteristieke geur, ze ruiken een beetje naar sinaasappels en hebben een kruidige, licht peperachtige smaak. Daarom zijn ze ook goed te verwerken in verschillende gerechten. Zoals een eenvoudige tournedos, of de verschillende wildgerechten, maar ook bij vis komt de smaak goed tot zijn recht. Kortom de cantharel is een goede smaakmaker. cantharellen
En dan hier het recept voor snoekbaars met cantharellen voor 2 personen :

4 snoekbaarsfilets voorzien van peper en zout en een vleugje knoflook, in 3 4 minuten in een pan met roomboter, goudbruin en gaar bakken.
500 gram witlof bijna gaar koken in ruim water met een klontje boter en een beetje suiker (om de bittere smaak weg te halen).
350 gr cantharellen in grove stukken snijden, 2 plakjes ham fijnsnijden, 30 gram fijngesneden sjalotjes erbij, peper en zout en even zachtjes aanbakken in de roomboter, daarna een scheutje droge witte wijn erbij en dit alles op een laag pitje laten indikken. Daarna eventueel aanmaken met een beetje bloem om de saus nog wat dikker te maken.