De heilige koe - winterbanden

Steeds meer mensen kiezen ervoor winterbanden te laten monteren in herfst- en winterseizoen. Dit biedt een stuk veiligheid, niet alleen op ijs en sneeuw, maar ook op een nat wegdek en bij temperaturen onder zeven graden Celcius. Winterbanden bieden meer grip dan zomerbanden, vanwege een andere rubbersamenstelling en een ander profiel.
Er is een groot aanbod van winterbanden, maar let op : prijs en kwaliteit kunnen sterk verschillen. Dus laat u goed beraden.
Ook voor Nederland met z’n relatief zachte winters is het zinvol voor veiligheid te kiezen.
Voor diegenen die dagelijks op hun auto moeten kunnen vertrouwen of voor mensen die op wintersport gaan is het de moeite van het overwegen waard, daarbij komt nog dat het in sommige landen zelfs verplicht is.

         
Wanneer u besluit winterbanden aan te schaffen kunt u kiezen uit verschillende mogelijkheden - met of zonder velg :

  ◊ Met velg wil zeggen, duurder in aanschaf, maar gemakkelijker door de garage te monteren, dus op langere termijn bespaart u op de montagekosten.
  ◊ Zonder velg zijn de montagekosten hoger, de banden moeten n.l. van de velg verwisseld worden.

Dus moet men een keuze maken.
Winterbanden kunnen opgeslagen worden, de meeste garages maken hiervoor gebruik van een bandenhotel en sommige garages hebben eigen opslag, wat inhoudt dat u uw banden eventueel ŕ la minuut kunt laten verwisselen, anders kan het wel eens vier ŕ vijf dagen duren.
De regels voor winterbanden in Europa verschillen per land :

 • België – hier lijken de regels erg op die van Nederland, ze worden aanbevolen voor de maanden waarin het gemiddeld onder de zeven graden Celcius is.
 • Duitsland - hier bestaat geen vaste periode voor de verplichting op winterbanden te rijden, de banden dienen geschikt te zijn voor de weersomstandigheden.
 • Frankrijk - als de weersomstandigheden dit vereisen moet men een winteruitrusting gebruiken, op sommige wegen wordt dit aangegeven met een bord.
 • Luxemburg – verplicht tijdens winterse omstandigheden, sneeuw, ijs, ijzel en slush.
 • Zwitserland – geen algemene wettelijke verplichting, maar wel sterk aan te raden.
 • Oostenrijk – verplicht tussen 1 november en 15 april, buiten deze periode kan er een verplichting gelden op bergwegen, dit wordt aangegeven.
 • Italië – geen algemene verplichting, behalve op bepaalde wegen, dit wordt aangegeven.
 • Tsjechië – verplicht van 1 november t/m 31 maart bij winterse omstandigheden, sneeuwkettingen dan ook verplicht.
 • Slowakije – verplicht bij gladheid en sneeuwval.
 • Kroatië – geen verplichte periode, wel aan te raden in de periode van november t/m april.
 • Slovenië – verplicht van 15 november tot 15 maart onder winterse omstandigheden.

Het niet gebruiken van winterbanden als dit wel verplicht is, heeft gevolgen voor de aansprakelijkheid bij verkeersongevallen. Kies voor veiligheid en neem geen risico.

Voor campers geleden dezelfde regels als voor personenauto’s, maar voor caravans bestaat geen verplicht gebruik van winterbanden, al is het wel aan te raden.
Wanneer u dan toch bezig bent de auto winterklaar te maken, laat dan even een wintercheck doen, dit is bij de Vakgarage veelal gratis, alleen materialen en vloeistoffen dienen afgerekend te worden.