Donkere kerst

Als inwoner van Wijdemeren, wonend in s-Graveland, vond ik al vele jaren dat het er rond de Kerst in onze gemeente zeer somber uitzag. Daarom was ik in 2011 al bezig geweest wat versierde kerstbomen geplaatst te krijgen, om de boel eens een beetje op te vrolijken. Alec Bijlsma Hoveniers had aangeboden de bomen plus verlichting gratis te plaatsen. Nou dat is een fantastisch aanbod.

Helaas kwam de gemeente met allerlei bezwaren : de aanvraag was te laat, de aansluiting voor electriciteit te duur, moest 1500 euro kosten. Kortom kommer en kwel, geen kerstboom, geen verlichting.

Dit jaar had ik me voorgenomen alles ruim op tijd in te dienen. Dus overal gelobbied. De desbetreffende ambtenaar weer gebeld, deze liet mij weten dat de aansluiting nog steeds 1500 euro moest kosten. Na veel heen en weer gebel, kwam ik erachter dat dit bedrag uit de hoge hoed kwam. Het bleek veel goedkoper te kunnen, nou ja goedkoper nog altijd zon 500 euro, terwijl de lantaarn waar men de stroom van af kan halen op 1 meter afstand staat. Mij werd aangeraden dit zelf maar even te betalen, dan zou het wel goed komen. Begrijpt u het nog steeds.

Vasthoudend als ik ben, heb ik contact gezocht met wethouder Abrahamse. Deze liet mij weten dat er voor dit probleem toch een eenvoudige oplossing moest zijn. Achteraf vernam ik van zijn secretaresse dat hij er een ambtenaar mee had belast, hij had het waarschijnlijk veel te druk met al zijn nevenfuncties. De ambtenaar dreunde gewoon hetzelfde versje op. Nou bedankt heer Abrahamse, daarmee ben ik nog geen steek verder.

Ik zei tegen de desbetreffende ambtenaar, dan maar een boom zonder verlichting.

Maar ja dat gaat niet zomaar, zei hij, daar moet u ontheffing voor aanvragen. Al die tijd had men mij in de waan gelaten dat een boom zonder verlichting geen probleem was. Later is hij op locatie wezen kijken en heeft mij een tekening overhandigd waarmee ik de ontheffing kon aanvragen. Aangevraagd en bevestiging van ontvangst gekregen. Toch voor de zekerheid maar even bellen, want ja straks is de Kerst weer voorbij. Bij navraag bij de afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling liet men mij weten dat ze wel acht weken de tijd hadden om mijn aanvraag te honoreren, lekker handig met de Kerst voor de deur.

Volgend jaar begin ik in de zomer.