Toename drank- en drugsgebruik bij jongeren

Steeds meer jongeren raken in de problemen. Na een weekendje doorhalen zitten ze katlam in de schoolbanken.
Van de honderd leerlingen komt tien tot vijftien procent regelmatig in aanraking met drugs en alcohol. Tweederde van de scholieren van vijftien jaar drinkt in het weekend meer dan vijf glazen.
Ook het drugsgebruik neemt toe. En het blijft niet alleen bij cannabis (wiet). Ze stappen gemakkelijk over naar iets sterkers wanneer de gelegenheid zich voordoet. Cannabis is de Latijnse benaming voor hennep. Het wordt in alle talen aangeduid als gras of onkruid (grass of weed).

            

Nog niet zo lang geleden had ik een openhartig en verhelderend gesprek met een stel jongeren over drank en drugs. Hieruit kwam naar voren dat drankmisbruik niet alleen meer in het weekend plaatsvindt maar steeds vaker doordeweeks. Drank wordt meegenomen naar een hangplek.
Echter sinds 1 januari 2013 zijn jongeren onder de 16 jaar strafbaar als ze in het openbaar (straat, winkelcentrum, station, park, horeca of sportkantine) drank bij zich hebben. Maar ja, de jeugd is zeer vindingrijk en vindt wel een rustig plekje.
Waarom gebruiken mensen verslavende middelen zoals drugs en alcohol. Velen vinden het lekker en gezellig. Of gebruiken het om hun problemen, stress of spanning te verdringen.
Ditzelfde geldt natuurlijk ook voor de jeugd. Er wordt tegenwoordig veel van hen gevergd. Presteren op school en meegaan in een groep. Ze nemen gemakkelijk de vlucht in alcohol om verlegenheid te overwinnen of wanneer er problemen zijn. In de huiselijke kring wordt er nauwelijks over deze problemen gesproken. En van hen vertelde mij dat hij een wietje nodig had om te kunnen slapen, anders bleef hij de hele nacht doorprakkezeren en kon hij zich de volgende dag niet goed concentreren. Dit gebeurde dan ook regelmatig als hij geen geld had. Mijn vraag was meteen: hoe komen jullie aan het geld.
Het antwoord was eenvoudig: je moet een beetje creatief zijn. Hier werd helaas niet verder op in gegaan.