Vervolg : Duikers gaan er met het aas van de vissers vandoor

karper

Enige tijd geleden heeft men mij gevraagd aandacht te besteden aan de problematiek die was ontstaan tussen vissers, recreanten en duikers en welke dreigde te escaleren. Schermutselingen, scheld- en vechtpartijtjes vonden regelmatig plaats. Lijnen van vissers werden kapotgesneden, voerplekken werden leeggehaald, ook de beroepsvisserij moest eraan geloven en zat met een aardige schadepost, nietsvermoedende recreanten kregen de schrik van hun leven, wanneer er ineens een duiker naar boven kwam zonder dit aan te geven.
Hierbij wil ik nog wel even duidelijk naar voren brengen dat er genoeg serieuze duikers zijn die zich niet met deze praktijken inlaten.
Op het vorige stukje dat ik geschreven heb zijn zeer veel reacties gekomen, niet alleen van mensen uit de regio, maar ook van daarbuiten.
Vissers en recreanten bezwaarden zich erover dat zij zich wel aan allerlei regels moeten houden en ook overal voor moeten betalen, maar dat duikers, voor wie door Natuurmonumenten ook nog eens een prachtige steiger is gebouwd waar weinig of geen gebruik van wordt gemaakt, zich nergens aan hoeven te houden en ook niet gecontroleerd worden.
Twee vissers die beweerden al jarenlang lid van Natuurmonumenten te zijn, vroegen zich af wanneer zij eens een mooie vissteiger kregen.
Ben daarna druk aan de slag gegaan en heb contact gezocht met diverse instanties en ben van het kastje naar het muurtje gestuurd.
Niemand had zin zich in deze zaak te verdiepen. Er bestaat natuurlijk wel degelijk regelgeving voor duikers, maar geen enkele instantie is hiervan op de hoogte.
Een eenvoudig bord met de regels waar duikers zich aan dienen te houden zou uitkomst kunnen geven. Politie zou dan ook kunnen optreden. Natuurmonumenten, waar ik naartoe ben verwezen door de diverse instanties en waar ik contact heb gehad met Monique Klarenbeek, die mij liet weten dat zij het juiste aanspreekpunt was, vindt dat de partijen het maar fijn zelf uit moeten zoeken.
Ondergetekende heeft zijn uiterste best gedaan iedereen bij elkaar te brengen, maar tevergeefs. Wanneer er nieuwe ontwikkelingen zijn, hou ik u graag op de hoogte.
Hieronder één van de vele reacties :

> > beste don,
ik ben een karpervisser die met veel plezier op de spiegelplasvist? helaas vis ik niet meer met plezier want ik heb een probleem? en niet alleen ik al me vismaatjes op de spiegelplas zitten met het zelfde probleem! We beginnen het nu een beetje zat teworden daar. wij hebben elkaar een paar keer ontmoet aan de plas? vorig jaar zat ik op de punt zamen met me maat …? u heeft toen nog een paar uurtje bij ons gezeten en het was erg gezellig. ik ga nu over het probleem beginnen? het zit namelijk zo? als karpervisser trek je aan het kortste end? wij karpervissers hebben niks op de plas, geen stekken geen vis steiger en noem maar op! Toch moeten wij er best veel geld voor betalen om daar te mogen vissen? en er wordt niks voor ons gedaan! wij kunnen niet rustig vissen daar? de duikers maken ons het leven zuur? zij hebben een plek gekregen waar ze kunnen duiken? helaas doen ze het daar niet ze duiken maar waar ze willen en altijd over de stek heen! dan hebben we de mensen nog met de honden? wat een smeerig volk zeg! die hebben gewoon maling aan ons? ze laten de honden gewoon over de stek lopen ze lopen de hengels van je rodpod af ze staan te pissen tegen je tent en als je er dan wat van zegt? zegt de eigenaar tegen me had je hier maar niet moeten gaan vissen! wij vissers moeten dus alles maar slikken helaas. maar ik ben nu op een punt dat ik niet meer slikken kan? het gaat nog eens verkeerd aflopen en dat wil ik juis niet, want ik wil rustig vissen en geen gezeur hebben. het is gewoon niet eerlijk? wij karpervissers moetten veel geld betalen om te mogen vissen op de plas? en er wordt niks voor ons gedaan. de duikers mogen gratis duiken? en die hebben voorzieningen en noem maar op! de honden uitlaters mogen ook alles doen wat ze willen en die betalen ook niks, en er wordt ook niet op gecontroleerd! maar owee als ik zonder vergunning zit? dan heb ik meteen een boete te pakken. Mvg …

hallo don,
het doet me goed dat u op de hoogt bent van de problemen die daar spelen? ik wil de karpervissers nou ook niet echt kronen hoor! er zijn ook genoeg vissers die de regels aan hun laars lappen en troep achter laten en noem maar op! die gasten mogen van mijn ook hard aangepakt worden een flinke boete ofzo of vispas en of vergunning in trekken. maar begrijp me goed wij hebben niks tegen u! we zijn erg blij met wat u doet? en wij weten ook heel goed dat u niet alles kunt zien, en dat u het ook moet hebben van mensen die dan een melding doen. wij staan ook niet te wachten op de problemen die er nu spelen? we zijn allemaal recreanten aan de waterkant en die moeten gewoon met plezier hun ding kunnen doen en wat respect hebben voor je mede mens! ik wil gewoon dat de duikers met plezier hun duikje kunnen doen? het zelfde geld voor de honden uitlaters! die moeten ook gewoon lekker hun ding kunnen doen. ik hoop dat er wat gaat veranderen zodat we allemaal weer plezier hebben! maar op dit moment hebben wij dat niet meer! weet ook niet of het wat zal uit halen om de plas te splitsen voor duikers en vissers? dat hebben ze hier in mijn woonplaats … ook eens geprobeert maar dat werkt ook niet. wat krijg je dan? de vis is slim en gaat aan de kant zitten waar niet gevist mag worden? of er moet een net geplaatst worden zodat de vis niet die kant op kan gaan, maar dat werkt ook niet. de duikers op de spiegelplas hebben een mooie duik steiger waar ze prima kunnen duiken? die kant kunnen wij niet bevissen om dat de kant hoog en gevaarlijk is door die rotsen! zij kunnen dus langs die hele kant duiken en dat is een best stukje hoor! volgens de kaart die ik heb gehaald bij de sluis? mogen de duikers alleen maar op die plek duiken? dat staat aangegeven op die kaart! maar ze doen het niet. nou ik ga stoppen met het bericht? wil u bedanken voor de reactie terug waardeer ik heel erg! en ik zal u vast nog wel tegen komen op de plas. Mvg …

Omwille van de privacy hebben wij namen en adressen weggelaten.