Waar is de eekhoorn gebleven

Tot voor enkele jaren terug zag ik ze met regelmaat gewoon bij ons langs de weg en genoot van hun capriolen. De toenemende verkeersdrukte zal er wel de oorzaak van zijn dat ze een ander leefgebied hebben opgezocht.
In Europa komt de rode eekhoorn het meeste voor.

         

Zijn soortgenoot de grijze eekhoorn, van oorsprong afkomstig uit de Verenigde Staten en Canada vind men tegenwoordig ook in het zuiden van Afrika en in delen van Europa. In Groot-BrittaniŽ zijn ze meerdere malen ingevoerd, waarna ze zich hebben verspreid over het hele land. In Nederland is de grijze eekhoorn slechts een paar keer waargenomen en hopelijk blijft dit zo, want deze exoot is groter en sterker dan zijn rode soortgenoot, welke op de Britse Eilanden en in Noord-ItaliŽ langzaam maar zeker wordt verdrongen. Overal worden er maatregelen genomen om de grijze eekhoorn in bedwang te houden anders zal hij zeker de inheemse rode eekhoorn verdrijven.
Eekhoorns leven het liefst in naaldbossen, maar komen ook voor in andere bossen, houtwallen, tuinen en parken in de buurt van een bos.
Ze zijn voornamelijk herkenbaar aan hun lange pluimstaart die zo'n 20 centimeter lang kan worden. Dit is bijna net zo lang als hun hele lichaam, die een lengte kan bereiken van ongeveer 24 centimeter. De mooie pluimstaart heeft een belangrijke functie, deze wordt namelijk gebruikt als evenwichtsorgaan waardoor de eekhoorn zonder enige moeite van boom tot boom kan springen en/of "zweven". Ook is hij een goede boomklimmer, van beneden naar boven of van boven naar beneden, het maakt hem niet uit, tijdens het klimmen houdt het knaagdiertje zich stevig vast met zijn sterke klauwen waarmee hij goed grip heeft.
Ook herkenbaar zijn de pluimpjes op zijn oren, deze zijn echter alleen in de wintermaanden aanwezig.
Hun voedsel bestaat uit eikels, noten en kegels van naaldbomen. Ook eten ze als aanvulling daarop (afhankelijk van het jaargetijde) knoppen, bladeren, bessen, paddestoelen, rupsen, vogeleieren en jonge vogels. In de herfst verzamelen ze zoveel mogelijk eten om een wintervoorraad aan te leggen.
Enkele tips voor het voeren van eekhoorns in de tuin:

  • Voer ze niet alleen pindaís, maar zorg voor een gevarieerd aanbod van noten en zaden zoals ongezouten pinda's, zonnebloempitten, hazelnoten, walnoten, rozijnen en beukennootjes
  • Geef ze een eigen voederhuisje, zodat ze die van de vogels niet vernielen
Wat u ze absoluut niet mag geven zijn gezouten noten, brood, melk, etenresten en koekjes.
Wat moet u doen als u een eekhoorn vindt? Als een volwassen eekhoorn zich laat pakken is er altijd iets mis. Pak het dier voorzichtig op. Denk erom dat een volwassen exemplaar flink kan bijten, gebruik daarom stevige handschoenen of een handdoek.
Wordt u gebeten, ga dan zo gauw mogelijk naar uw huisarts voor een tetanus injectie.
Vindt u een jonge eekhoorn, neem hem dan altijd mee, zijn moeder komt hem niet meer halen. Leg hem in een doos op een handdoek en als hij erg koud aanvoelt kunt u er een kruik of een plastic fles met warm water bij doen.
Breng hem dan zo snel mogelijk naar Stichting Eekhoornopvang Nederland, Amsterdamsestraatweg 29E in Naarden, telefoonnummer 035-6468669, http://www.eekhoornopvang.nl/
Door het opvangen, verzorgen en weer opnieuw uitzetten in de natuur, levert deze stichting een bijdrage aan de instandhouding van de rode eekhoorn in Nederland.
Zij werken uitsluitend met vrijwilligers en krijgen geen subsidie van de overheid.
Dus u begrijpt elke bijdrage is welkom. Gironummer 343517.