Egels, leuke kleine scharrelaars

Altijd op zoek naar lekkere hapjes. Wanneer hij overdag waargenomen wordt, is er in veel gevallen wat aan de hand. Het kan zijn dat hij in zín slaap is gestoord bijvoorbeeld door loslopende honden of dat hij ziek is, want de egel is een echt nachtdier en ondanks dat iedereen wel eens een egel gezien heeft, is hij toch vrij schuw.

Het is een nuttig diertje, zeker in de tuin. Zijn menu bestaat uit : slakken, regenwormen, rupsen, kevers en insectenlarven. Dit vult hij dan nog aan met spinnen, kikkers, padden, muizen, mollen, eieren, visresten en aas. Maar ook plantaardig voedsel als bessen en vruchten lust hij graag.

           egel

De kleine scharrelaar heeft het niet altijd even gemakkelijk, door zijn slechte zicht valt hij vaak ten prooi aan het verkeer. Wanneer hij denkt dat er gevaar dreigt, rolt hij zich binnen de kortste keren op en dit gebeurt dan ook regelmatig midden op de weg.
Maar ook in tuinen dreigt gevaar : slakken-, muizen- en rattengif. En dan nog al die mooie tuinvijvers of zwembaden. Ondanks dat de egel goed kan zwemmen, verdrinkt hij omdat de kanten te steil of te hoog zijn. Dit zou voorkomen kunnen worden door een egeltrapje te plaatsen.

Egels hebben weinig natuurlijke vijanden, maar roofvogels en grote uilen schuwen de scherpe stekels niet. Dode of gewonde egels worden gegeten door wilde zwijnen, vossen, dassen en de bunzing.
In sommige landen en bij sommige volken wordt hij als lekkernij beschouwd. In de klei gerold wordt hij geroosterd, zodat de stekels hierin achterblijven. Bij ons is hij gelukkig beschermd.
De meeste egels komen echter om door verhongering tijdens de winterslaap

Wilt u een egel wat bijvoeren : kattenvoer uit blik, gekookte eieren en fruit zijn voor de egel een ware traktatie. Geef hem water en beslist geen melk, hier kan hij van dood gaan.
Om de winter goed te kunnen overleven en het risico te minimaliseren, bouwt de egel meerdere holen. Hier begint hij mee zodra de temperatuur onder de 10 graden komt. Wanneer u de egel onderdak wilt verlenen, geef hem dan een rustig hoekje in de tuin, liefst tegen een schutting. Gooi daar wat kleine takken neer, met daar overheen bladeren en een paar flinke scheppen aarde, zodat hij zelf een hol kan bouwen. Composthopen zijn ook een goed alternatief voor een warm winteronderkomen.