Eten we nog wel zo gezond?

En weten we ook wat we eten

Steeds groter is de vraag naar kant-en-klaar producten. Er wordt minder tijd besteed aan het bereiden van de maaltijden. De supermarkten hebben hier handig op ingespeeld. De winkels liggen tegenwoordig vol met kant-en-klaar producten waar van alles aan toegevoegd is voor het conserveren en het verbeteren van smaak, geur en kleur, om het product voor de consument zo aantrekkelijk en/of gemakkelijk mogelijk te maken.
Wanneer men een poging doet om de samenstelling op het etiket te lezen is dit veelal bijna onmogelijk vanwege de zeer kleine lettertjes.
Goede voeding
Goede voeding is de basis van een gezond lichaam.
Het grootste deel van alle ziekten en sterfgevallen ontstaat door ongezonde voeding omdat daarin essentiŽle voedingsmiddelen ontbreken.
Gezond eten is tegenwoordig een uitdaging.
Etiketten op producten kunnen de keuze voor een gezonde voeding vergemakkelijken. Op een etiket staat welke ingrediŽnten er in het product zitten en wat de voedingswaarde is. Bijvoorbeeld hoeveel calorieŽn een product bevat. Ook kleurstoffen, smaakstoffen en conserveermiddelen staan bij de ingrediŽnten. Maar dat zegt nog niet waar de ingrediŽnten vandaan komen en wat hun samenstelling is. Zoals bijvoorbeeld proteÔne oftewel eiwit. Er zijn dierlijke en plantaardige eiwitten. Dierlijke eiwitten zitten vooral in vlees, vis, melk, kaas en eieren. Plantaardige eiwitten vooral in brood, graanproducten, peulvruchten, noten en paddenstoelen. Maar eiwitten worden ook op grote schaal geproduceerd uit wormen en meelwormen. Dit komt veelal in poedervorm vanuit China. Meelwormen zijn de larven van de meeltor en zijn geschikt voor menselijke consumptie. Al in 2005 wees de toenmalige minister van Landbouw Cees Veerman op de noodzaak alternatieve bronnen van dierlijke eiwitten te zoeken.
Maar vooral de westerse wereld heeft nog altijd moeite met het nuttigen van de kleine diertjes. En dat terwijl in pindakaas toch al 30 insectendelen per 100 gram zijn meevermalen. Met chocolade worden zelfs 60 insectendelen per 100 gram onbewust meegegeten en in vruchtensappen gaan gemiddeld 5 fruitvliegeieren en 2 maden mee in het productieproces. Bron: evmi.nl
De voedingsindustrie is big business waar veel geld aan verdiend wordt en van grote economische waarde. Daarom vinden ook zo nu en dan excessen plaats. Zoals bijvoorbeeld het vermengen van rundvlees met het goedkopere paardenvlees. In de media is hier al veel aandacht aan besteed. Wanneer er op de verpakking staat rundvlees behoort het ook rundvlees te zijn en niet veertig procent paardenvlees. Op zich is er met paardenvlees niets aan de hand heb ik vernomen, zolang het maar geen import is. De negatieve berichtgeving bij het programma Radar ging dan ook alleen maar over geÔmporteerde paarden en de manier waarmee er mee omgesprongen werd. Een paard wordt niet gefokt voor het vlees. Paarden die bij de slager terecht komen zijn enerzijds jonge dieren die afgekeurd zijn voor de fokkerij en anderzijds oudere paarden die om ťťn of andere reden overbodig of onbruikbaar werden voor de paardensport of voor ander werk. Paardenvlees is ťťn van de gezondste vleessoorten voor menselijke consumptie. Het is mager, bevat veel ijzer en is rijk aan vitamine B.
  Paardenvlees is afkomstig van dieren die veel bewegen, gezonde voeding eten en een vol leven leiden. Dit alles komt  de kwaliteit van het vlees ten goede. Daarnaast kennen paarden geen ziektes zoals TB, BSE, varkenspest of vogelgriep. Wilt u op zeker spelen, kies dan voor producten in hun natuurlijke vorm.
Een voedingsdeskundige raad aan alleen producten te eten waarvan duidelijk te zien is wat het is.