Fietsen en wandelen in Wijdemeren

De gemeente Wijdemeren bestaat uit vijf mooie dorpen waar men heerlijk kan fietsen en wandelen. Mogelijkheden te over. Prachtige paden tussen de plassen, door de bossen en langs diverse landgoederen, kortom een zeer afwisselend landschap waar men niet gauw uitgekeken raakt. Langzaam trekt de belangstelling uit het buitenland weer wat aan, we hebben per slot van rekening genoeg te bieden, maar daar moet wel voor geknokt worden wil het zo worden als vroeger. De diverse partijen moeten er weer zin in krijgen en hun schouders eronder zetten. En dan heb ik het over de middenstand en de politiek.

Het verbaasd mij steeds weer dat een groot deel van de dorpelingen hun eigen gemeente niet kent en ook nog nooit de moeite heeft genomen om eens goed rond te kijken. Toch valt hier veel te zien en te avonturen. Flora en fauna zijn rijkelijk vertegenwoordigd. In de schemering en zelfs overdag ziet men overal reeŽn staan, maar men moet er wel oog voor hebben. Wanneer men niet te dichtbij komt blijven zij rustig door fourageren en trekken zich nergens wat van aan.

Enige tijd geleden stonden op klaarlichte dag aan de overkant van het Hilversums Kanaal twee sprongen reeŽn. In de verte kwam er een grote kruiser aan, ik vreesde dat ze er vandoor zouden gaan. Tot mijn verbazing trokken ze zich nergens wat van aan en bleven rustig doorgrazen. De mensen aan de waterkant die ik er op attent had gemaakt, waren allemaal druk met hun mobieltje aan het fotograferen. Ook ziet men momenteel weer veel jonge konijntjes wat een goed teken is. Mocht u ook eens wat willen avonturen, hier een paar mogelijkheden waar de kans het grootst is dat u wild ziet (reeŽn, vossen, konijnen, fazanten, buizerds, marters en dassen) :

  • Het Oppad
  • De Kromme Rade
  • Op de weilanden langs de Beresteinseweg
  • Het Googpad en het Bergsepad

Veel plezier bij het ontdekken van Wijdemeren!