Ganzen

AgrariŽr Ad Pouw uit Nederhorst den Berg doet de hele dag niets anders als de ganzen van zijn land jagen. Hele stukken hebben zij al kaal gevreten en besmeurd met hun mest. Ganzenmest kan vervuild zijn met o.a. salmonella. In weilanden waar schapen lopen zorgt de groeiende hoeveelheid mest voor rotkreupel.

Er valt gewoon niet tegen aan te knokken, zo liet hij weten.

Maar hij staat niet alleen, het is een algemeen onderkend probleem, waar in feite weinig aan te doen valt. De enige optie is het bejagen of verjagen van de ganzen.

ganzen

Op de Vreelandseweg en verschillende andere wegen in de gemeente vormen zij een groot gevaar voor het verkeer. Mensen schrikken en proberen ze te ontwijken, waarbij zij de raarste capriolen uithalen.

Vorige week is er nog een fietser onderuit gegaan doordat een gans tegen zijn achterwiel aanvloog en een paar dagen later kwam een geschrokken automobilist in de berm terecht. Met regelmaat komen dit soort ongelukjes voor, tot op heden voor zover bekend niets ernstigs bij ons in de regio, maar het kan een keer fout gaan zoals elders in het land waar al verschillende grote ongelukken zijn gebeurd.

Alternatieve verjaagmethoden : het schudden of rapen van de eieren en verdrijven met honden, geluid of wapperende linten.

En dan nog als laatste redmiddel, het bejagen. Maar ondanks al deze methodes neemt de ganzenpopulatie nog steeds toe. Men zal voor deze problematiek toch echt een oplossing moeten gaan zoeken, vee moeten gras eten en geen ganzenmest.

ganzen