Gekrakeel

Na lange tijd eindelijk weer eens wat rust in de gemeente Wijdemeren.

gemeentehuis Wijdemeren

Nu oud-wethouder Neef is opgestapt valt er een stuk minder te huilen, te lachen en te schrijven. Hij zorgde regelmatig voor sappige stukjes in de krant, waar een ieder zich weer eens flink aan kon ergeren. Dat zullen we missen. Hoewel hij niet de enige is geweest, want vele van zijn voorgangers konden er ook wat van. Er is in het verleden veel geld uitgegeven aan onderzoeken, commissies en lang slepende kwesties:

  • Slepende burentwist kost gemeente handenvol geld
  • Krakeelakker
  • Het einde als wethouder voor Wijdemeren
  • Verkeersproblematiek
Teveel om op te noemen. Laatst was ik in een gemeente hier ver vandaan om zaken te promoten, tijdens het gesprek viel de naam  Wijdemeren, letterlijk en figuurlijk. Mij werd in geuren en kleuren verteld wat men dacht van de gemeente Wijdemeren en van de verschillende kluchten die zich hier in het verleden hebben afgespeeld. Ik was stomverbaasd, een gemeente zo ver weg en dan zoveel weten over Wijdemeren. Vaak wanneer ik over Wijdemeren begin, verschijnt er bij de mensen een glimlach en dan vraag ik me wel eens af is dit positief?

Ook werden er in het verleden vele beloftes gedaan aan de burgers, deze werden veelal half of niet nagekomen. Hier heeft de gemeente nog steeds last van.

Het stukje van Don Bijl “Zicht op Zaken” in de Wie Wat Waar van 15 oktober 2009 heeft mij dan ook zeer verbaasd. Hij zegt hierin : “Ik blijf geloven in het gesprek, in de dialoog”. Ik zie dit toch even anders. Wanneer er een geschil speelt tussen burger en gemeente, heeft de burger weinig keuze, veelal komt het niet tot een dialoog, de gemeente houdt de poot strak en ook de aanschaf van een advocaat heeft weinig nut, de gemeente kan eindeloos door procederen, consequentie : de burger laat zich als mak schaap naar de slachtbank brengen. Een vertrouwelijk gesprek met onze burgemeester is ook niet mogelijk, er zit altijd iemand bij die meeluistert.

Iets positiefs valt ook te melden, de nieuwe wethouder mevr. B.R. van Henten – Meijer is naar ik vernomen heb en ik citeer “een tof wijf”. Dit is weer eens andere taal. Dit geluid heeft mij van verschillende kanten bereikt en heb ik in tijden niet gehoord. Ze zou doortastend en toegankelijk zijn.

Daarom zeg ik maar zo : Het uitzicht boven op de berg is het mooist, maar halverwege kan het ook mooi zijn.