Een goede buur is beter als een verre vriend


Afgelopen week moesten we ergens op bezoek. Het adres was moeilijk te vinden en we hebben de hele woonwijk doorkruist. Op een gegeven moment zagen we een dame op leeftijd met grint tegels sjouwen. “Goh” zei mijn vrouw “moet je nou eens kijken, dat arme mens. Het zweet parelt langs haar voorhoofd”.
We hadden meelij met haar en konden het niet laten om even een praatje te maken. “Dat is toch veel te zwaar werk voor u”.
“Wie doet het anders” zei ze. “De boel is helemaal verzakt. Het moet gebeuren”.
“U hebt toch ook nog buren die u misschien helpen kunnen”. “Nee” zei zij “sinds het overlijden van mijn man heb ik daar geen contact meer mee”. Nieuwsgierig als ik ben, bleef ik doorvragen.
Het bleek dat de familie in het zuiden des lands woonde. Het slechte contact met de buren was ontstaan vanwege het matige onderhoud van haar tuin. In onze ogen zag het er best nog redelijk uit.
Het is dat ik het zelf niet kon doen, anders had ik haar zo geholpen.
Toch hoor je dit soort dingen wel vaker. Buren die niet met elkaar overweg kunnen. De kleinste futiliteiten veroorzaken al onenigheid en groeien uit tot haat en nijd.
Natuurlijk kan er altijd wel eens een meningsverschil ontstaan, maar laat u door dit soort dingen niet ontmoedigen en probeer toch steeds weer het gesprek aan te gaan. Het is fijn als je bij je buren terecht kunt wanneer dit nodig is.
Veertien jaar lang hebben wij lief en leed gedeeld met onze vroegere buren, ondanks onze verschillende karakters. Er is in die jaren nog nooit een verkeerd woord gevallen. Over alles kon eerlijk en open gesproken worden. Zelfs de vakanties brachten we gezamenlijk door.
Ook sinds ze verhuisd zijn hebben we nog steeds een zeer goed contact.
Wanneer het toch niet goed gaat tussen u en uw buren kan het raadzaam zijn de wijkagent in te schakelen.