Handboogschutterij Hilversum - Een schot in de roos

Handboogschutterij Hilversum aan het Kininelaantje 4, ligt op sportpark Berestein, net op de grens van Hilversum en ’s-Graveland.
De vereniging heeft behalve een binnen- en een buitenbaan, ook de beschikking over een gezellige kantine. Het geheel is rolstoeltoegankelijk en voorzien van een invalidentoilet. Mensen met een beperking zijn dan ook van harte welkom.

        
De handboogvereniging bestaat bijna vijftig jaar en heeft momenteel 140 leden waarvan 45 jeugdleden. Er bestaat steeds meer belangstelling voor de boogsport. In het zuiden des lands was het altijd al populair, daar vindt men overal banen waar men onder het genot van een hapje en een drankje een boog kan spannen.
Belangstellenden voor deze edele sport kunnen als aspirant lid een introductiecursus van drie maanden volgen: twee maanden onder begeleiding en één maand proefschieten. Voor volwassenen kost dit 50 euro en voor kinderen vanaf 10 jaar 25 euro. Dit is inclusief boog, pijlen en beschermingsmateriaal. Na deze drie maanden kan men beslissen of men zich aan wil sluiten bij de vereniging.
Naast wedstrijden worden er ook workshops, clinics en cursussen op scholen en instellingen gegeven. Voor meer informatie hierover kunt u de website www.handboogschutterijhilversum.com bezoeken.

         

De boogsport is al eeuwen oud, reeds ver voor onze jaartelling, in de steentijd, werden pijl en boog gebruikt. Tot halverwege de 19e eeuw werd de boog gebruikt voor de jacht en ook als oorlogswapen. Door de uitvinding en het gebruik van de pijl en boog wist de vroege mens zijn buit (voedsel) op een veiliger en snellere manier te bemachtigen. Tegenwoordig wordt hij voornamelijk als een sportwapen gebruikt. Toch wordt er ook nog veel mee gejaagd, voornamelijk in de Verenigde Staten.

Er bestaan verschillende soorten bogen :
  • de longbow, uitgevonden in de 14e eeuw in Wales is een vrij lange onhandige boog.
  • de recurve, dankt zijn naam aan zijn uiterlijke vorm. In tegenstelling tot de eenvoudige longbow, hebben de werparmen van een recurveboog uiteinden die van de boogschutter afbuigen.
  • de ruiterboog, van nature bedoeld om vanaf een paard te worden gebruikt, dit is immers veel makkelijker en dus effectiever met een boog die zeer kort van constructie is.
  • de compound, is een samengestelde (= compound) boog welke gebruik maakt van een systeem van kabels en katrollen om de latten (werparmen) te buigen. Door het gebruik van de katrollen aan het eind van de latten wordt een pijl 1,5 tot 2 keer sneller afgeschoten dan met een recurveboog. De trekkracht van de latten varieert van circa 40 tot 80 pond. Dit betekent natuurlijk ook dat de schietschijf waarop je met een compoundboog schiet, een beetje dikker moet zijn dan de gebruikelijke doelpakken.
Vroeger werden bogen samengesteld uit been en verschillende houtsoorten. De hedendaagse bogen bestaan veelal uit hout en/of een samenstelling (composiet) van moderne materialen zoals : aluminium, magnesium, glasvezel en koolstofvezel.

Handboogschieten is een individuele sport. Het voordeel hiervan is, dat ieder de sport op zijn of haar eigen tempo en niveau kan beoefenen. Zo blijft het een sport die zowel voor jong als oud aantrekkelijk is.