Hilversums Kanaal een plek om te ontspannen

Vele verenigingen maken dankbaar gebruik van het Hilversums Kanaal : Watersportvereniging De Sporthaven, Roeivereniging Cornelis Tromp en de Hilversumse Hengelsportvereniging.

         
Daarnaast trekt het kanaal ook veel recreanten aan.
Het is dan ook niet verwonderlijk dat er wel eens irritatie ontstaat tussen de verschillende groeperingen. Men zit elkaar letterlijk in het vaarwater.
Al geruime tijd botert het niet helemaal tussen hengelaars en roeiers.
Het schelpenpad wat langs het kanaal loopt wordt gebruikt door instructeurs van de roeivereniging die vanaf de fiets instructie geven aan de roeiers, maar tevens is dit pad bedoeld als wandelpad en geeft het sportvissers de gelegenheid hun visplek te bereiken. Bij het inhalen van de hengel steekt deze soms wel eens over het pad heen. Wanneer de beide partijen niet goed opletten ontstaat er schade aan de hengel. Daar zitten soms dure exemplaren bij. Dit is de afgelopen jaren al vele malen gebeurd. Ook werden er wel eens viskisten omgetrapt omdat ze in de weg stonden op het pad.
Aan de waterkant komt het regelmatig voor dat de roeiers te dicht langs de kant gaan en de hengelaars niet zien waardoor de toppen van de hengels beschadigden of breken en lijnen meegetrokken worden.
Ook de volgboot die door jongelui bij roeiwedstrijden gebruikt wordt zorgt vaak voor overlast. Wanneer vissers dan vragen om het rustig aan te doen wordt de middelvinger getoond en vaart men snel door.
Tijdens een gesprek met het bestuur van de roeivereniging reageerde men geschrokken en was het erover eens dat er naar een betere samenwerking moet worden gestreefd.
De eerste aanzet is gedaan.
Op de jaarlijkse schoonmaakdag georganiseerd door de Hilversumse Hengelsportvereniging zullen leden van de roeivereniging aansluiten en meehelpen de walkanten te ontdoen van zwerfvuil, behalve in het geval dat net zoals vorig jaar ons zwerfvuil gestolen wordt.