Horeca

De horecabazen hebben het moeilijk en zien hun klanten in rook opgaan en waar rook is, is vuur.

De financile crisis raakt ook de horeca in ons land, de banken gaan meer rente berekenen op geleend geld. Het risico om geld te stoppen in een horeca onderneming, neemt daarom ook toe.

Van paniek is zeker nog geen sprake, maar men is wel alert, want het aantal bezoekers is dalende.

De horeca was de laatste jaren verwend met lage rentepercentages, maar dat is nu voorbij, dit heeft op de horeca dan ook een remmende werking.

Ook is de klant enigszins gerriteerd, na het tafelen kan er niet meer gerookt worden en hij ziet zich genoodzaakt om buiten van zijn rokertje te genieten of gaat direct na het eten naar huis om daar na te tafelen met een drankje en een sigaretje, met als gevolg dat de bediening bij de meeste bedrijven een uur eerder naar huis kan.

Het is dan ook moeilijk voor eigenaars van horecabedrijven om zich te houden aan de nieuwe regels, zij worden regelmatig gechanteerd door hun klanten om van het rookverbod af te zien, met name in de cafs komt dit het meest voor. Het is ook niet makkelijk wanneer men zn leven lang ongestoord zn sigaartje of sigaretje heeft kunnen roken.

Sommigen hebben een boetebus in het leven geroepen, hier kan de klant een bijdrage in doen, zodat de eventuele boetes hiervan betaald kunnen worden.

Ik heb dan ook het idee dat de horeca naar andere mogelijkheden moet gaan zoeken om hun klanten tevreden te stellen.