Hutspot met klapstuk voor 4 personen

Klapstuk is een met dunne draden vet doorregen stuk rundvlees van de klaprib. Klapstuk moet vrij lang stoven en wordt daarom door sommigen ook wel stoofvlees genoemd.

IngrediŽnten :
  • 1 kg aardappelen
  • 500 gr winterwortels
  • 150 gr uien
  • 150 gr klapstuk
  • gepeld tomaatje
  • peper en zout
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 bouillonblokje
  • 1 eetlepel appelstroop
  • klontje roomboter
  • 1 dl melk

Zet het klapstuk op in ruim water met peper, zout, 1 bouillonblokje en 2 laurierblaadjes. Breng het geheel aan de kook en laat het daarna 2 ŗ 3 uur op een laag pitje doorsudderen. Maak de wortelen en uien schoon en snijd ze klein. Schil en was de aardappelen. Zet de wortelen, uien en aardappelen op en laat ze ongeveer een half uurtje koken, giet ze daarna af. Let op dat het geheel geen pap wordt, er moet wat stevige structuur overblijven.

Haal het klapstuk uit de pan, giet het kookvocht af in een kom en voeg hier een gepeld tomaatje (kruisje erin, tien tellen in kokende water en daarna afpellen) en een eetlepel appelstroop aan toe.

Stamp de wortelen, uien en aardappelen. Voeg hier de boter en kokende melk aan toe. Gebruik een deel van het kookvocht als het gerecht te droog is en de rest inkoken als basis van een lekkere jus. Breng de hutspot op smaak met zout en peper. Serveer daarna de hutspot met een kuiltje jus en klapstuk.

Eet smakelijk!!!