Tamme kastanje (Castanea sativa)

Een imposante boom waarvan de vruchten gegeten kunnen worden : gekookt en gepureerd, gepoft of geroosterd.
Ze worden veelal gegeten bij wild. In tegenstelling tot de wilde paardenkastanje, welke niet eetbaar is.
Om ze te poffen, kruis je ze in, leg je ze in een voorverwarmde oven van 220 graden en pof je ze 5 tot 10 minuten totdat ze opengesprongen zijn. U kunt ze ook gezellig roosteren op de barbecue.
De tamme kastanje is in vele landen erg populair en wordt dan ook dampend van het vuur, op alle hoeken van de straat verkocht, is zeer smakelijk en ruikt zalig.
Kwakzalvers deden er vroeger ook hun voordeel mee en verkochten ze gepureerd voor allerlei ziektes en kwalen. Kastanjehout werd veelvuldig gebruikt door de boeren, zij maakten daar hun werktuigen van, zoals ploegen, dorsvlegels etc. Ook werd het gebruikt voor omheiningen en hekwerken.
Vroeger maakten sommige boeren echte kunstwerken van deze hekken.
kastanje
De laatste tijd zijn deze weer erg populair. Vooral bij paardenliefhebbers, paarden knabbelen namelijk niet graag aan dit hout, vanwege de bittere sappen en looizuren.
De vruchten van de tamme kastanje lusten ze wel erg graag.
Waarom werd en wordt dit hout zo graag gebruikt, ten eerste om zijn duurzaamheid, onbehandeld gaat het 15 tot 20 jaar mee, verder laat het zich gemakkelijk bewerken, het is bestand tegen extreme weersomstandigheden, het is milieuvriendelijk omdat het niet geimpregneerd hoeft te worden en het is relatief goedkoop omdat het een Europese hardhoutsoort is.
Wanneer u langs oude boerderijen rijd, let dan even op : zij zijn meestal omringd door kastanjebomen, sommigen al heel oud.
Tot de tien oudste bomen van Nederland behoren 3 tamme kastanjes, deze zijn 350 jaar oud, 2 staan er in Arnhem en 1 in Beek en ze zijn tussen de 22 en 25 meter hoog.