Hazenhuts – een (h)eerlijk winterpotje

                                   

Recept voor 4 personen

Ingrediënten :

Voor de marinade :

750 gram panklare haas

150 gram winterwortels

100 gram spekreepjes

150 gram uien

750 gram aardappelen

1 eetlepel kleine zilveruitjes

750 gram wortelen

1 afgestreken bruine suiker

150 gram uien

2 kruidnagels

Bloem

6 peperkorrels

Boter

6 jeneverbessen

Grove mosterd

2 laurierblaadjes

Peper en zout

1 fles droge rode wijn

 

Haas in de pan doen. De in grove stukken gesneden winterwortels en uien voor de marinade erbij doen, kruiden toevoegen. Dit alles overgieten met wijn, liefst een mooie volle bourgogne. Het geheel afgedekken met folie, 24 uur in de koelkast lekker laten doortrekken. Niet vergeten het vlees zo nu en dan even te keren.

kerstrecept

De volgende dag de stukken haas uit de marinade halen en goed afdeppen. Het vlees inwrijven met peper en zout , lichtjes insmeren met grove mosterd, bestrooien met bloem en goed afkloppen. Boter in de pan lichtbruin laten worden, spekjes toevoegen en aanbakken, daarna weer verwijderen, deze worden niet meer gebruikt. Het vlees aanbakken in de boter, wanneer het lichtbruin is, de marinade zeven (het vocht bewaren) en de gezeefde groente even lichtjes mee laten bakken. De pan van het vuur halen en het vocht van de marinade toevoegen. Wordt het vlees niet helemaal door de marinade bedekt, voeg dan wat water toe en laat het geheel ongeveer 2 uur zachtjes stoven. De haas uit de pan halen en goed ontdoen van alle botjes. Het stoofvocht een klein beetje binden voor een heerlijke jus.

In de tussentijd de piepers koken. Uien en wortelen in de pan met een klein bouillonblokje. Zorg ervoor dat de hutspot nog een beetje structuur heeft. Het vlees samen met een klein scheutje jus aan de hutspot toevoegen. Het geheel rustig vermengen en eventueel op het vuur weer op de juiste temperatuur brengen, wanneer u het meteen gaat serveren. Een andere mogelijkheid is, snel in de pan af laten koelen en daarna met folie afgedekt in de koelkast bewaren tot de volgende dag.

               kerstklokjes