Wat is er toch aan de hand met ons kippenvlees


Van alle kanten hoort men dat onze kip niet echt gezond meer is. Hij zou besmet zijn met salmonella, listeria, campylobacter en de ESBL bacterie.

eieren
  • Campylobacter veroorzaakt jaarlijks circa 80.000 voedselinfecties en ongeveer 30 sterfgevallen.
  • Multiresistente bacteriŽn met het enzym ESBL veroorzaken bij de mens urineweg en luchtweginfecties die niet meer behandeld kunnen worden met de gangbare antibiotica.
  • Listeria is een bacterie die een voedselinfectie kan veroorzaken. De kans op besmetting is klein maar de gevolgen kunnen ernstig zijn. Vooral zwangere vrouwen moeten oppassen omdat het bij die groep kan leiden tot een miskraam of vroeggeboorte. Listeria is vooral te vinden in langdurig gekoeld bewaarde producten die zonder verhitting worden gegeten. Risicoproducten zijn rauwmelkse zachte kaas, voorverpakte gerookte vis en rauwe dierlijke producten. Zwangeren, maar ook ouderen en mensen met een verzwakt afweersysteem, kunnen deze risicoproducten beter vermijden.
  • Salmonella is een bacterie die veel voorkomt in dieren, vooral in pluimvee en varkens. Het geeft klachten zoals buikpijn, diarree, koorts en misselijkheid. Hoe ziek men wordt hangt af van de soort, de hoeveelheid die men binnen heeft gekregen en de weerstand die men heeft.
Aangezien we met z'n allen graag een stukje kip eten is dat zeer verontrustend. Er is vandaag aan de dag van alles aan de hand met ons eten, maar laten we het even bij kip houden.
De Consumentenbond waarschuwt in een onderzoek dat recentelijk gepubliceerd is, dat op 99% van het kippenvlees uit intensieve kippenbedrijven de ESBL bacterie zit.
Zij zien deze bacteriŽn als ťťn van de grootste bedreigingen voor de veiligheid van ons voedsel. De besmetting ontstaat door overmatig antibioticagebruik in de pluimveeteelt.

Hoe kun je besmetting voorkomen:
Behandel rauwe kip met de grootste zorgvuldigheid. HygiŽne is van het grootste belang. Was handen en keukengerei langdurig met warm water.
Zorg dat de kip altijd goed door en door gaar is, wat met het barbecueŽn nog wel eens ontbreekt.

De veiligheidsvoorschriften in ons land omtrent kippenvlees zijn droevig. Zelfs de buitenkant van de verpakking is besmet. Daarom is het ook verwonderlijk dat in de supermarkt de kippenproducten gewoon naast andere producten in de schappen liggen, zodat deze ook gemakkelijk besmet kunnen worden. Wanneer men reclameert bij de supermarkt krijgt men een flinke sneer.
In andere landen stelt men hogere eisen aan kwaliteit en veiligheid.
Uiteindelijk krijgt de consument de schuld van al deze ellende. En niet ten onrechte, de concurrentie is moordend en men zou niet genoeg willen betalen voor een stukje kippenvlees.

Bereiding van kippenvlees:
Normaal gesproken moet kippenvlees als volgt bereid worden. Lekker korstje aan de buitenkant en rosť van binnen, zodat hij nog heerlijk sappig is. Dit is vandaag aan de dag uit den boze. Daarom wanneer u buiten de deur een stukje kippenvlees gaat eten, snij deze eerst door zodat u kunt zien of hij door en door gegaard is.