Klinge OrchideeŽn Ė Nederhorst den Berg

Kwekerij van bijzondere orchideeŽnsoorten en hybriden.

Al verscheidene malen was ik er langs gereden en elke keer dacht ik, dat is interessant, daar moet ik eens gaan kijken.

Van de week was het dan zover. Ik had mijn vrouw gevraagd mee te gaan, want zij was ook geÔnteresseerd. Bij binnenkomst kwam de tropische warmte ons al tegemoet. Precies zoals ik me voorgesteld had bij orchideeŽn. Het klimaat in de kassen wordt automatisch geregeld per computer : licht, vocht en warmte.

De eigenaar Renť Klinge kwam ons tegemoet. Het bleek een man met grote passie voor zín producten te zijn en bestookte ons met veel informatie over het bedrijf. Zijn grootvader was destijds begonnen op de koude grond met kool en andere groentes, zijn vader was later overgegaan op het kweken van rozen, anjers etc. en Renť Klinge heeft zich gespecialiseerd in orchideeŽn en met name de Phalaenopsis welke lang bloeit en veel bloemen geeft.

prachtige vormen en kleurschakeringen van de orchideeŽn

De prachtige vormen en kleurschakeringen hebben ons werkelijk doen verbazen. Het is dan ook zeer begrijpelijk dat hier veel tijd en werk in gaat zitten en deze hoge kwaliteit alleen bereikt kan worden door iemand met heel veel kennis en doorzettingsvermogen. Van selectie tot productie duurt vier jaar. Het is dan ook duidelijk dat het kweken van orchideeŽn zeer arbeidsintensief is. De kleur en de grootte zijn bepalend voor de kwaliteit. Omdat het bedrijf naar zijn zeggen klein is, heeft hij zich gespecialiseerd in bepaalde kleuren.

Velen van ons denken dat de orchideeplanten zeer kwetsbaar zijn, dit valt over het algemeen wel mee. Waar ze niet tegen kunnen zijn een combinatie van kou en vocht. Vaak zet men in de winter ís-nachts de kachel wat lager, daar kunnen orchideeŽn echter niet tegen. In een goede omgeving kunnen ze wel drie maanden achtereen bloeien.

Wanneer u nieuwsgierig bent geworden en ook graag zoín mooie orchidee zou willen kopen, dan bestaat de mogelijkheid de kwekerij te bezoeken op zaterdagmorgen van 8:00 tot 12:00 uur.

Voor meer informatie :
Klinge OrchideeŽn
Middenweg 54B
1394 AL Nederhorst den Berg
www.orchids-klinge.com