Lactosevrije zuivel

Ongeveer 1 op de 10 Nederlanders ondervindt lichamelijke ongemakken na het drinken van melk.

               lactosevrije melk

Dit kan veroorzaakt worden door lactose intolerantie. Wanneer je lactose-intolerantie hebt, betekent dit dat je dunne darm de melksuikers (lactose) die van nature in melk voorkomen, niet goed kan afbreken, de lactose komt dan onverteerd in de dikke darm terecht. Bacteriën in de dikke darm (darmflora) gaan de lactose dan opeten en produceren daarbij gas. Hierdoor kunnen klachten ontstaan zoals een opgeblazen gevoel, opgezette buik, ‘borrelen’, winderigheid, misselijkheid en kramp.
Sommige mensen kunnen wel een kleine hoeveelheid verdragen, maar omdat het in zoveel producten voorkomt, ook in producten waarvan men het niet verwacht, wordt de hoeveelheid al gauw overschreden. Lactose intolerantie kan op verschillende manier worden vastgesteld.
Diverse merken zijn op de markt gekomen met lactosevrije zuivel zoals : melk, kaas, smeerkaas, chocolademelk, chocoladepasta, yoghurt, vla etc. Voor velen een uitkomst.

Het verschil tussen koemelkallergie en lactose-intolerantie :
Bij koemelkallergie reageert je immuunsysteem overgevoelig op melkeiwit. Bij lactose-intolerantie gaat het om melksuiker. Koemelkallergie komt voor bij kinderen vanaf de geboorte. Vanaf een leeftijd van ongeveer 5 jaar groeien de meesten er overheen.