Lekker gegeten

Rubriek over lekker eten en drinken, van eetcafé tot culinair paradijs, in en om het Gooi

Onze hond Lotte, een pittige teckel met een goede eetlust en beslist geen aanleg om dik te worden, begint nu een buikje te krijgen. Dit heeft ze te danken aan de té grote tournedos, entrecôtes, tongfilets, slibtongen etc. die het baasje regelmatig geserveerd krijgt in de diverse horecagelegenheden. Tegenwoordig neem ik namelijk altijd een doggybag mee, daar friemel ik dan stiekem de helft van het menu in. Want de porties worden wat te groot als je geen twintig meer bent en die leeftijd ben ik net even gepasseerd.
Als we thuiskomen staat onze Lotte al vol verwachting klaar wat de baas nu weer voor lekkers heeft meegenomen.
Wanneer ik ergens de menukaart opensla en ik zie dat er seniorenporties op staan, wordt ik op slag vrolijk. Een groot afgeladen bord, ook al is het met de heerlijkste gerechten, beneemt mij meteen al de eetlust.

         bord met patat

Ik heb altijd het idee dat ik mijn bord leeg moet eten om de kok niet te beledigen.
Verschillende restaurants zijn hierop ingesprongen en zijn begonnen met amuses.
Een amuse is een klein gerechtje of minihapje om de spijsvertering te bevorderen en de smaakpapillen op gang te brengen. Tegenwoordig wordt dit bij het eerste drankje aangeboden, maar oorspronkelijk is dit een klein hapje dat tussen de gangen door geserveerd werd. De volledige term is amuse-gueule of amuse-bouche wat letterlijk betekent vermaak voor de mond.
Er zijn ook een aantal restaurants die het aanbod van amuses hebben uitgebreid, de amuses op zich zijn dan iets groter en men kan zelf een keuze samenstellen. Wanneer u uit eten gaat en geen grote eter bent, kunt u altijd vragen naar een seniorenportie, ook al staat het niet op de kaart vermeld, is men vaak toch wel bereid u tegemoet te komen.