Agressie tegenover medisch personeel neemt toe


aesculaap Steeds vaker krijgen artsen en ambulancepersoneel te maken met agressie. PatiŽnten worden mondiger en artsen hebben minder tijd. Alles moet tegenwoordig snel, snel, snel. Hierdoor ontstaan vaak misverstanden en irritaties aan beide zijden.
Vol afschuw lees je dan weer zo'n berichtje in de krant en vraag je je af hoe is het in vredesnaam mogelijk.
Bij artsen en specialisten ontstaat de irritatie vaak door hun autoritaire houding, vooral bij de oudere garde, waardoor de patiŽnt het idee krijgt zijn zegje niet te kunnen doen. Daarom is het verstandig om vooraf een lijstje te maken van de punten die u met uw geneesheer wil bespreken en neem indien mogelijk een begeleider mee. Twee horen meer dan ťťn.
De patiŽnt onthoudt veelal niet alles wat de arts gezegd heeft.
Jonge artsen worden tegenwoordig beter opgeleid in het omgaan met mensen.
De laatste tijd was er ook veel ophef vanwege patiŽnten die zich hadden misdragen tegenover ambulancepersoneel. Ook hier geldt hetzelfde, de tijd ontbreekt. Alles moet snel worden afgewerkt en hierdoor ontstaat de irritatie. Wanneer men voor de vierde maal geprobeerd heeft een infuus aan te leggen raakt de patiŽnt over z'n toeren.
Of wanneer na een fietsongeluk iemand het ambulancepersoneel vriendelijk vraagt de fiets even op slot te doen, dit botweg wordt geweigerd.
Het kan natuurlijk ook anders. Zo hoorde ik laatst van een fietser met een knieblessure, dat het ambulancepersoneel de fiets gewoon mee nam in de ambulance.