Molens groot en klein

Wanneer men geen eisen stelt is het aanbod groot in de diverse prijsklassen. Verlangt men echter kwaliteit en een goede service, dan blijven er maar een paar over.
Een goede molen heeft de volgende eigenschappen :
  • Het molenhuis is gemaakt van materialen zoals : dural aluminium, magnesium of andere lichtmetalen of lichtmetalen composieten.
  • Een gefreesd hoofdtandwiel van een speciale messinglegering, dat een roestvrij stalen, gefreesd wormwiel aandrijft. De combinatie van materialen kan variren, hoofdtandwiel RVS en een wormwiel van brons of messing. Het streven is minimale slijtage, daarom zoekt men naar twee sterke materialen die het minst op elkaar inslijten en de meeste kracht kunnen weerstaan. Veel fabrikanten gaan er prat op dat hun molen zo licht van gewicht is, maar een kwaliteitsmolen kan niet licht zijn wanneer de juiste materialen zijn toegepast.
  • Ook is het erg belangrijk dat de speling op de tandwielen minimaal is. Hoe meer speling, des te groter is de slijtage. Deze speling is bij de duurdere molens vaak op te vangen. Heeft u een molen waar speling op zit, dan is dit eenvoudig te tunen met n of meerdere pasringen die zich tussen de slinger en de lager bevinden.
  • Een as van RVS of titanium.
  • Lagers : roestvrij stalen, gesloten lagers van hoge kwaliteit.
De goedkopere molens :
  • De behuizing is van een kunststof composiet.
  • Geperste tandwielen van een zink of aluminium legering. Of er zit een klein laagje slijtvast materiaal over de legering.
  • Lagers van mindere kwaliteit met veel speling, niet gesloten en niet roestvast.
  • De hoofdas is vaak niet van RVS.
De goedkopere molens zijn tegenwoordig toch nog van zon goede kwaliteit dat u hier nog jaren plezier van kunt hebben. Kwaliteit laat zich betalen. Dure materialen en kostbare productiegangen maken een goede molen prijzig. Ook het aantal kogellagers en de kwaliteit ervan zijn belangrijk voor een goede molen, bijvoorbeeld elke lager duur of goedkoop heeft enige speling, dus veel dure kogellagers kunnen door hun aantal ook speling veroorzaken, terwijl bij een goedkope molen die misschien maar 2 kogellagers heeft de speling minder is. Dus het is niet altijd, meer kogellagers is beter, het is een kwestie van uitbalanceren. Wat kunt u tegenkomen, een molen van 50 euro met 15 kogellagers, een molen van 200 euro met 3 kogellagers. De logica spreekt voor zich. Ook met kleur, toeters en bellen probeert men de visser te verleiden tot de aanschaf.
De duurdere molens ondervinden geen slijtage van het in en uit elkaar halen, omdat de schroefdraden goed afgewerkt zijn, terwijl de goedkopere vaak met parkertjes in het kunststof vastzitten en na enige tijd uitlubberen.
Men dient elke molen regelmatig te onderhouden, schoon te maken en opnieuw te olin.

Aanbevolen : Olie en vet van Superlube, deze zijn op basis van teflon, wat kunststof niet aantast en een optimale smering geeft. Dit product wordt in Amerika gebruikt in de luchtvaart, wapenindustrie en bij het leger en staat heel hoog aangeschreven.
Het wordt geleverd in een kleine tube vet en in een oliepen, beide handig mee te nemen.

Garantiebepalingen van een molen : Zowel bij goedkope als duurdere molens is het belangrijk om te weten, wat de garantievoorwaarden zijn. Bij de goedkopere molens van een gerenommeerd merk, doet men vaak niet moeilijk, de molen wordt niet gerepareerd, u krijgt gewoon een nieuwe, omdat de reparatiekosten niet opwegen tegenover een nieuwe molen.
De duurdere molen, dit wordt vaak wat moeilijker, meestal gaat de importeur zelf sleutelen, hier ben ik geen voorstander van of het moet gaan om een hele grote importeur met een eigen reparatie afdeling. Daarom raad ik mensen ook aan, erop te staan dat de molen teruggaat naar de fabrikant voor reparatie.