Warm onderkomen gezocht

Wanneer de kou te lang aanhoudt gaat de muis op zoek naar een lekker warm plekje. Het gaat dan om de huismuis (Mus musculus) en de veldmuis (Microtus arvalis).

huismuis

Huismuis is eigenlijk geen goede benaming voor het diertje, want hij schuwt de mens, maar leeft wel graag in zijn nabijheid vanwege het grote en gemakkelijke voedsel aanbod. Muizen zijn voornamelijk ís-nachts actief, in de winter worden ze wat brutaler, nemen meer risico en laten zich dan overdag ook zien.

Het zijn echte alleseters, ze eten het liefst vet en eiwitrijk voedsel : larven, wormen, insecten, noten, zaden, granen. En bij gebrek aan beter knabbelen ze echt aan alles, zelfs zeep.

Muizen hebben de nare gewoonte overal hun urine achter te laten, mannetjes doen dit om hun territorium af te bakenen. Via muizenurine kunnen verschillende ziektes worden verspreid, waaronder het Hanta-virus en in de ontlasting : salmonella en de ziekte van Weil, etc.

De huismuis heeft een karakteristieke muffe geur. Wilde huismuizen kunnen maximaal tweeeneenhalf jaar oud worden, maar de meesten leven nog geen half jaar vanwege hun natuurlijke vijanden : vanzelfsprekend onze huiskat, uilen, roofvogels, wezel, hermelijn, bruine rat en de mens die hem bestrijdt.

Het vrouwtje kan vijf tot tien keer per jaar jongen werpen met wel twaalf jongen per worp. Wanneer men eenmaal muizen heeft, is het moeilijk ze weer kwijt te raken. Muizen komen echt overal binnen en kunnen zo langs een stenen muur naar boven lopen, veroorzaken een boel schade aan bijvoorbeeld electrische bedrading, kleding, papier, leer, etc .

De beste manier om ze te vangen is de ouderwetse muizenval, want wanneer u met gif aan de gang gaat, levert dit gevaar op voor andere (huis)dieren. Deze simpele valletjes zijn niet duur en gemakkelijk te verkrijgen bij de drogist. Zet ze op strategische punten en voorzie ze van kaas, maar nog beter is spek. De meeste mensen gooien de val met muis en al weg, maar wanneer u hem gaat hergebruiken, doe handschoenen aan en was hem goed af met een warm sopje. De veldmuis is eigenlijk geen echte muis, maar behoort tot de woelmuizen. Normaal gesproken komt u deze in huis niet tegen, maar wanneer hij overvallen wordt door de kou of dat de kou te lang duurt, zoekt hij ook de beschutting van de mens.