Paardenspul - Mok


Door het vochtige weer van de laatste tijd kampen veel paarden met mok.
Mok is een verzamelnaam voor verschillende vormen van huidirritaties en ontstekingen aan de onderbenen van een paard, voornamelijk in de koot holten (aan de achterzijde van het been vlak boven de hoef).
Mok
Gelukkig is deze aandoening niet besmettelijk voor andere paarden.
Mok kan door verschillende oorzaken ontstaan:
  • BacteriŽle infecties
  • Schimmelinfecties
  • Schurftmijt
  • Zonnebrand (zomermok)
  • Overgevoeligheid voor vocht, vuil en insectenbeten
  • Verminderde weerstand
  • Allergie
Paarden met witte benen en sommige paardenrassen zijn er gevoeliger voor, zoals Friezen en Tinkers vanwege de flink ontwikkelde sokken.
Hoe kun je zien of voelen dat je paard mok heeft. De koot holten zijn roze en er zitten korstjes of kloven in. Soms is het heel weinig, maar het kan zich ook uitgebreid hebben naar het been en dan noemt men het rasp.
Het is in alle gevallen belangrijk om het goed te behandelen, als het te ver gaat wordt het been dik en gaat het ontsteken.
Het paard dient in een schone, droge omgeving te staan. Een vieze stal is uit den boze. En alleen met droog weer naar buiten. Ook zonlicht kan invloed hebben, met name op zomermok. Dat betekent dat de benen afgedekt moeten worden.
Na het rijden de benen met een schone handdoek droogwrijven en beslist niet borstelen want hierdoor ontstaan nieuwe irritaties.
Wanneer u de dierenarts laat komen zal hij een zalf met antibiotica en/of ontstekingsremmers (corticosteroÔden) voorschrijven. In ernstige gevallen moeten er tevens (langdurig) tabletten worden toegediend.
Beter is het als de dierenarts een stukje weefsel weghaalt en op kweek zet zodat duidelijk wordt wat de boosdoener is en er gericht behandeld kan worden.
Helaas is er nog steeds geen geregistreerd middel tegen mok, mede omdat het verschillende oorzaken kan hebben. Het blijft dan ook uitproberen. Wanneer men succes heeft met de behandeling wil dit niet zeggen dat het niet meer terug kan komen.
HygiŽne is een eerste vereiste als het gaat om mok.