Paardenspul : Harnachement

Het harnachement : zadel, hoofdstel, teugels, mentuig, menhoofdstel, etc.
Het merendeel van deze onderdelen zijn van leer : tuigleer genoemd.
De kwaliteit van dit leer kan varieren en vindt men altijd in de prijs terug. Goedkoop leer vergt meer onderhoud als duur leer, maar beide moeten natuurlijk goed en regelmatig onderhouden worden.
Niet iedereen wil veel geld uitgeven voor een duur zadel.

zadel

Ik raad mensen dan ook aan liever een goed tweedehands zadel te kopen, in plaats van een goedkoop nieuw zadel.
Een goed harnachement gaat lang mee wanneer men onderhoud pleegt.
Door het gebruik kunnen kleine oppervlakkige beschadigingen ontstaan, hierin verzameld zich vuil, dit vuil kan wanneer het niet weggehaald wordt, op langere termijn grotere schade aanrichten.
Wanneer men er niets aan doet zullen er op een gegeven moment kleine breukjes ontstaan, die zwakke plekken veroorzaken.
Om dit alles te voorkomen dient men het leer regelmatig te reinigen met zadelzeep, daarna op een natuurlijke manier te laten drogen, dus niet in een verwarmde ruimte.
Daarna invetten, dit kan gebeuren met leerolie of leervet en vooral niet vergeten de stiksels mee te nemen. Dit is erg belangrijk. Rapide is één van de bekendste merken.
Wanneer het leer ingevet wordt als het niet goed droog is, slaat het wittig uit en dan is de hele bescherming van het invetten weg.
Zorg dat het harnachement altijd op een droge plek opgeborgen wordt, dit is ook belangrijk voor het zadel en de zadelvulling en het zadel moet voorzien worden van een zadeldekje.