Paardenspul - de Aanschaf

Bij de aanschaf van een paard komt heel wat kijken. Ten eerste moet u zichzelf de volgende vragen stellen :

  • Kan ik de kosten van het onderhoud en de stalling wel betalen
  • Heb ik genoeg tijd beschikbaar voor een paard
  • Kan ik de dierenarts en de hoefsmid laten komen wanneer dit nodig mocht zijn
  • En natuurlijk niet te vergeten het harnachement, want hier hangt ook nog een aardig prijskaartje aan en dient net zoals het paard ook goed verzekerd te worden

Kortom bij elkaar genomen zijn dit allemaal serieuze uitgaven, die zich men goed moet realiseren, voordat men overgaat tot de aanschaf.
En dan dient zich nog het volgende probleem aan : de stalling voor het paard. Erg belangrijk is het om het paard zo dicht mogelijk bij huis te kunnen stallen. Vergeet niet u moet elke dag heen en weer en wanneer het paard te ver weg staat, kan dit op den duur een probleem worden.

Voordat u een definitieve beslissing neemt waar het paard te stallen, is het erg verstandig u goed te laten informeren, dit om teleurstelling te voorkomen.
Een goedkope stal is niet altijd slecht en een dure stal niet altijd goed. En soms is het ook moeilijk aansluiting te vinden, sommige stallen zijn zonder meer slecht, daar heerst een bepaalde hierarchie, waar men zich toch na enige tijd aan begint te storen. Ga eerst eens een tijdje ergens kijken, maak een praatje met die en gene en kijk of u zich er thuisvoelt.

En dan de aankoop van het paard, wat is wijsheid. Neem er de tijd voor, maar wanneer u een paard vindt dat u echt bevalt, blijf dan niet twijfelen, want een ander kan u zo voor zijn. U vindt een paard en een paard vindt u, hou dit in de gedachten.

Waar koopt u een paard : bij een paardenhandelaar, manage, boer, veemarkt of bij een particulier. Of neem iemand in de hand die verstand heeft van paarden, vertel hem wat u zoekt en hij zal voor u op zoek gaan, wanneer u dan slaagt en tot de koop overgaat bent u hem wel bemiddelingskosten verschuldigd. Deze vallen vaak reuze mee en het geeft u toch enige zekerheid. Er is natuurlijk niemand die in een paard kan kijken, maar u kunt de risico’s minimaliseren. Ook is er natuurlijk nog de mogelijkheid een dierenarts te raadplegen.

De prijzen bij een rijstal of manege vallen vaak hoger uit dan bij een paardenhandelaar, waar zij ze uiteindelijk ook weer vandaan halen. De prijzen zijn momenteel zeer gunstig vanwege de recessie, veel mensen kunnen de hoge kosten niet meer opbrengen en zijn genoodzaakt hun paard voor weinig geld te verkopen.

En dan nog wat zoekt u : een recreatiepaard, een sportpaard of een paard met aanleg voor springen of dressuur, dit bepaald ook de hoogte van de prijs.

Al deze dingen dient u goed te overwegen voordat u tot de aanschaf overgaat, maar laat u niet ontmoedigen, wanneer u alle zaken op orde hebt is het fantastisch genieten. Er gaat niets boven zo’n lekkere zachte paardenneus.

Recreatiepaarden :
Eddy Boonzaaijer
Heulweg 5
Woudenberg
T : 0341-481471
M : 06-55734473
Sportpaarden :
Teus van den Brink Stal Naberink
Schoolstraat 28 Molenwijk 14
Nijkerkerveen Smilde
T : 033-2580064 T : 0592-412837
M : 06-54232699 M : 06-26372295