Paardenspul Buitenritten

Lekker met je paard erop uit, de vrije natuur in. Zorg voor comfortabel zittende rijkleding, een veiligheidshelm, een mobiele telefoon, een routekaart, je ruiterbewijs, een hoefkrabber, een zakmes en neem wat geld en drinken mee. Wanneer je voor de eerste keer naar buiten gaat, ga dan niet alleen.

Zorg voor goede rijlaarzen of jodhpurs en een bodyprotector. De cap (veiligheidshelm) is een echte must. Men kan soms verrast worden door overhangende takken, dus hou afstand. Veiligheid is geboden bij buitenritten. Kijk goed om je heen en neem alles in je op, zodat je de situatie al van verre in kan schatten. Wandelaars, loslopende honden, fietsers, etc., een paard is een vluchtdier en schrikt al snel. Wees altijd bedacht, situaties kunnen snel veranderen, ook een tegemoetkomend paard kan voor consternatie zorgen. Wanneer je de situatie niet helemaal vertrouwd (veel honden of mensen, een drukke weg moet oversteken, bruggetjes of een spoorwegovergang), stap dan even af.

Voor veel gebieden moet je tegenwoordig een vergunning kopen of men heeft een ruiterbewijs verplicht gesteld.

Niet elk paard is geschikt voor een buitenrit, sommige paarden zijn van nature al schrikkerig, aan een dwarrelend blaadje hebben ze al genoeg om er vandoor te gaan. Dus bij de aanschaf dien je hier wel rekening mee te houden. Buitenritten maken met een schrikkerig paard is geen pretje. Zorg voor een naamplaatje aan het hoofdstel, voor het geval dat het paard er alleen vandoor gaat. Verander regelmatig van gang, neem af en toe een rustpauze en hou in de gaten dat het paard geen verkeerde dingen eet.

Ruiters worden in het verkeer gezien als bestuurder, zelfs al loop je naast je paard, dan gelden dezelfde voorrangsregels als voor fietsers, bromfietsers en autobestuurders. Rechts heeft altijd voorrang, tenzij anders aangegeven. Geef duidelijk richting aan door je arm uit te steken. Wanneer er ruiterpaden zijn, moet hier altijd gebruik van worden gemaakt. Is er geen ruiterpad aanwezig, dien je in de berm of op de rijbaan te rijden. Ruiters mogen niet op voetpaden, fietspaden of fietsstroken komen. Ook al loop je naast je paard, is dit niet toegestaan.

Ben je op zoek naar leuke buitenritten en wil je eens ergens anders rijden, kijk dan op de KNHS-site www.knhs.nl. Hier vindt je ruiterroutes door heel Nederland, waarvan er ook diverse te downloaden zijn.

Paardenspul Buitenritten