Scheepstimmerwerf Peter Schouten

Gevestigd in Kortenhoef aan de Kortenhoefsedijk 189.

scheepstimmerwerf peter schouten
Na even zoeken hebben we het al gauw gevonden, een smal kronkelig paadje leidt ons naar de werkplaats, een grote houten loods gelegen vlak naast het water, waar we al enige mooie houten boten zien liggen.

scheepstimmerwerf peter schouten
Binnen ontdekken we Peter druk bezig onder een boot. Ik wil zelf niet op de foto roept hij ons al toe. Heb je dan iets te verbergen, zeg ik gekscherend. Nee, zegt hij, maar ik vind het niet nodig, het gaat niet om mij maar om wat ik maak. Nou daar zit wat in.
En wat hij maakt da’s mooi, het is een echte vakman.
Achtentwintig jaar geleden zo verteld hij, is hij begonnen als scheepstimmerman op een boot in de Jachthaven de Kloet. Acht jaar later heeft hij de houten loods gebouwd, waar hij nu zijn bedrijf heeft. De wanden hangen vol met handwerk gereedschap: lijmtangen, boren, schaven, beitels en gutsen. Noem het maar op, het hangt of staat er. Natuurlijk ook niet verwonderlijk voor iemand die zo gespecialiseerd is.

scheepstimmerwerf peter schouten
Op deze locatie bouwt hij zijn houten boten, rond- en platbodemjachten, die hij zelf ontworpen heeft.

scheepstimmerwerf peter schouten
De grootste is plusminus 9 meter en het duurt ongeveer een jaar om met 2 man deze boot te bouwen. Alles wordt met de hand gemaakt van mahonie of eikenhout.
Daarnaast bouwt hij ook Kortenhoevers en doet restauratiewerk.
We hadden het geluk dat we op één van zijn boten een kijkje konden nemen. Ongelofelijk wat een werk en wat een prachtig vakmanschap, alles zo mooi en strak, dat ik het niet kon laten om te vragen of het geen polyester was. Nee, zei hij vrolijk, het is echt allemaal hout, maar ik vind het wel een compliment.
Na dit bezoek, ben ik toch maar weer even naar de sigarenzaak gegaan om 2 staatsloten te kopen.