Rattenplaag

Niet alleen in Hilversum-Zuid maar ook in Wijdemeren doet de bruine rat het bijzonder goed. In ons waterrijke gebied en in de nabijheid van de mens voelt hij zich op zín gemak en plant zich in rap tempo voort. Gemiddeld 24 jongen per jaar, maar het kunnen er ook veel meer zijn. Dit heeft te maken met het aanbod van voedsel en de leefomstandigheden.
Ratten zijn alleseters, leven voornamelijk van eiwit- en zetmeelrijk voedsel en leggen wanneer het mogelijk is, voedselvoorraden aan.

De bruine rat is verantwoordelijk voor het overbrengen van diverse ziektes zoals : salmonella, E. coli, TBC, het hantavirus, de ziekte van Weil, tularemie, rattenbeetkoorts en de pest welke gelukkig niet veel meer voorkomt. Ze dragen vlooien, mijten en teken bij zich en vormen een groot risico voor de gezondheid van mensen en huisdieren.

Ratten die aangereden zijn en nog niet dood, zullen veelal een wondbed zoeken en sterven in de berm waar ze door de hond gevonden kunnen worden.
Laatst zag ik een hond die aan het spelen was met een half vergane rat. Ik kan me zo voorstellen dat de lieverd bij thuiskomst weer eens lekker door de hele familie geknuffeld wordt.

          bruine rat

Probeer uw tuin wat de entree is tot uw woning, rattenvrij te houden. Dus containers met etensresten goed afsluiten, honden- en kattenluikjes ís-nachts afsluiten en eventueel rattenvallen, klemmen of rattengif plaatsen.
Maar wees voorzichtig, dit alles dient zo geplaatst te worden dat kinderen en huisdieren er niet bij kunnen.