Re-framed tot 20-05-2013

Een nieuwe kijk op de collectie Museum Hilversum

Wanneer u lekker bent wezen shoppen en misschien ergens in één van de gezellige restaurantjes wat heeft gegeten of gedronken, wordt het tijd om wat cultuur op te snuiven.
Loop eens even binnen bij Museum Hilversum op de Kerkbrink waar momenteel een deel van hun collectie wordt tentoongesteld.

      
De collectie van Museum Hilversum omvat werk vanaf 1870. Beginnend met een representatie van schilderijen van de vroege romantici.

      
Ook bezit het museum een unieke verzameling prenten en tekeningen, een impressie van Ankeveen alsmede een prachtige collectie Loosdrechts porselein.

        
Het oude Loosdrechtse porselein is zeer zeldzaam en erg gewild bij verzamelaars. Hoge prijzen worden ervoor geboden, ook buiten onze landsgrenzen.

      
Als middel tegen de armoede en werkeloosheid zette dominee De Mol in 1774 de Loosdrechtse Porseleinfabriek op. Hij stichtte daarmee één van de eerste sociale werkplaatsen in Nederland. De Loosdrechtse fabriek leverde een - voor die tijd - zeer grote productie en een enorme variatie in voorwerpen. Helaas was de porseleinfabriek geen lang leven beschoren, de productie draaide slechts tien jaar. Porselein bleek een te elitair goed dat maar weinigen zich toentertijd konden veroorloven.
Jonkheer Catharinus Henricus Cornelis Ascanius van Sypesteyn was een verwoed verzamelaar van Loosdrechts porselein. Na het overlijden van de jonkheer werd de collectie nog fors uitgebreid, is inmiddels de belangrijkste in zijn soort en te bezichtigen in Kasteel Museum Sypesteyn.