Vreemde gasten : wat doen we ermee

Steeds meer exoten bevolken onze wateren.

Maar wat wordt er bedoeld met exoten : een exoot is een organisme dat zich heeft gevestigd in een land waar het oorspronkelijk niet vandaan komt.

We hebben het Nederland dan bijvoorbeeld over de rivierkreeft, de meerval, de steur, schildpadden en zelfs piranha’s, de laatstgenoemden zijn een tijdje terug in Rotterdam nog gevangen.

In ons waterrijk Wijdemeren hebben we het dan over de rivierkreeft, de meerval en schildpadden, welke sterk in opkomst zijn.

roodwangschildpad

In de Kerkelandenvijver zijn verschillende grote exemplaren waargenomen.

Aangezien deze dieren erg schuw zijn, hebben we nog steeds geen goed inzicht gekregen om wat voor soort het gaat, maar men veronderstelt dat het hier de roodwangschildpad betreft.  Een exootje dat door veel mensen gekocht werd als huisdier en na verloop van tijd als ongewenste gast in de vrije natuur is uitgezet.

Het mannetje van de  roodwangschildpad wordt maximaal 20 cm doorsnede, terwijl het vrouwtje wel meer dan  30 centimeter kan bereiken, dus men kan er wel van uitgaan dat deze daar al een geruime tijd rondzwemmen, aangezien ze in de dierenwinkels meestal verkocht worden als ze 5 cm groot zijn.

Veel kinderen proberen deze schildpadden weer te vangen en dan begint de hele cyclus overnieuw. Na een paar maanden is het niet interessant meer en dan wordt hij teruggebracht naar de waterkant waar hij is gevangen.

De wetgeving omtrent het vangen van deze dieren is niet helemaal duidelijk.

Natuurorganisaties staan niet negatief tegenover het vangen van deze dieren, want ze horen niet thuis in onze wateren.

Maar het in gevangenschap houden van schildpadden is alleen toegestaan als u aan kunt tonen dat hij hier gekweekt is, omdat de import ervan tegenwoordig verboden is. Dit is natuurlijk niet mogelijk wanneer u hem zo uit het water hebt gevist.

Dus weet waar u aan begint.

Overleven deze schildpadden de winter?  Ja!  Maar het kan ook een keer fout gaan en dan kan het aantal met de helft of meer teruglopen. Dit heeft niets te maken met hoe streng of hoe zacht de winter is, maar met de gezondheid, de omgeving waar ze zich bevinden en de mate van aanpassing.

De schildpad is een alleseter die graag groene planten, aas, groenten, fruit, vissen, wormen en slakken eet en houdt van een vochtige omgeving.

De laatste jaren wordt hij in heel Nederland veelvuldig waargenomen, vooral bij sluizen en waterkeringen.