Sporten met verstand

Vaak kom ik ze tegen, lijkbleek en uitgeput, mensen op leeftijd die aan het trimmen zijn. In eerste instantie schrik ik me een ongeluk als ik deze mensen aantref en probeer ze zo goed mogelijk te helpen. Vraag dan of er iemand bij moet komen of dat ik iemand moet waarschuwen, maar daar willen ze vaak niets van weten in de overtuiging dat het wel weer gaat na enige rust.

Ben al een paar keer het gesprek aangegaan met zo’n 65plusser die in moeilijkheden was gekomen. Bleek dat de heren regelmatig trimden, maar nog nooit bij de huisarts waren geweest om te checken of zij daar wel toe in staat waren.

Jaarlijks vallen er vele slachtoffers bij het uitoefenen van deze sport, welke gezond is mits men zich goed voorbereid en aan de regels houdt. Zoals langzaam opbouwen, regelmatig rusten en genoeg drinken.

Ook bij het fietsen overschat men zichzelf vaak. Veel mensen die al een gezondheidsprobleem hebben, stappen toch op de fiets. Zo heb ik in korte tijd twee gevallen meegemaakt van een stel, waarvan bekend was dat de man Parkinson had, die voor de zoveelste keer al lelijk was gevallen. In één geval moest er zelfs een ambulance aan te pas komen.

         

Wanneer een trimmer of fietser tijdens of na sportbeoefening hartklachten krijgt, wordt daar door menigeen vol onbegrip op gereageerd. Zoiets kan een gezonde 65plusser toch niet overkomen! Regelmatige sportbeoefening maakt een mens echter niet immuun voor hart- en vaatziekten. Een sportmedische keuring, gelijkmatige trainingsopbouw en bedacht zijn op de signalen van hart- en vaatziekten kunnen veel leed voorkomen.