Struisvogelpolitiek


Wanneer er boodschappen gedaan moeten worden in Hilversum wordt ik meestal gedumpt op de Groest. Daar pak ik dan lekker even een terrasje. Al dat geslenter in die stad daar wordt ik niet vrolijk van. Op het terras met een glas wijn kan ik het een hele tijd volhouden.
Van de week zat ik daar weer eens en werd aangeklampt door een energieke 65-plusser. Hij kwam er meteen gezellig bij zitten en bood me een drankje aan.
“Het wordt stil hier op de Groest” zo begon hij.
“Ja” zei ik “de centen zijn op”.
“Gelukkig heb ik wat opzij kunnen leggen. Als je hoort hoe sommige mensen de eindjes aan elkaar moeten knopen. Vooral de oudjes hebben het soms erg slecht en worden aan hun lot overgelaten. Allemaal struisvogelpolitiek hier in Nederland. Lekker net doen alsof er niets aan de hand is”.
struisvogelpolitiek
“Hoe bedoelt u” vroeg ik.
“Nou man lees je dan geen kranten. Die staan toch vol met narigheid. Neem nou Hilversum. De criminaliteit was hier sterk gedaald, maar er staan regelmatig diverse artikelen over mishandeling, ontvoering, etc. in. En dan nog de kleine criminaliteit die men niet eens meldt. Laatst zat ik hier ook en kwam toen in gesprek met twee jonge dames die hier in de buurt op school zitten. Deze waren al twee keer onder bedreiging beroofd van hun sigaretten”
“Dat is niet best” zei ik “maar roken is ook gevaarlijk, daar kun je allerlei enge ziektes van krijgen”.
Ook met de rechtsgang was hij niet helemaal tevreden. “Er klopt geen jota meer van hier in Nederland. Als je iemand vermoord zul je wel een slechte jeugd hebben gehad en kom je er met een paar jaar van af, maar als je achterlicht niet brand krijg je de doodstraf. Ik begrijp er allemaal niets meer van. Vriendjespolitiek en de kleur van je geld, dat is belangrijk hier in Nederland. Als je een goede advocaat kunt betalen krijg je alles voor elkaar, maar oh wee als je geen centen hebt”.
Daarna kwam een heel verhaal over een zakenrelatie van hem die helemaal arm geprocedeerd was. Hij rekende af en was weg.
Ik denk dat ik de volgende keer toch maar mee ga winkelen.