Sudderlapjes weer terug op de kaart


Het is een beetje werk, maar zo'n heerlijk ouderwets sudderlapje hoort gewoon bij een stoofpotje of stamppot.
Sudderlapjes
U hebt de keuze uit drie verschillende soorten rundvlees: riblappen, sucadelappen of magere runderlappen. Het lekkerst is het om meteen een grote hoeveelheid te maken. Wat overblijft snel afkoelen en in porties invriezen. Vergeet niet de inhoud en datum op de zakjes te zetten.
Bak een kilo riblappen zachtjes in ruim boter lekker bruin. Gooi er op het laatst twee eetlepels spekjes bij voor de smaak. Spekjes uit de pan halen en niet meer gebruiken.
Zet een pan met een niet te sterke bouillon op. Maak een winterpeen, twee uien en een halve paprika schoon en snij die in grove stukken. Neem twee laurierblaadjes, klein beetje peper, kruidnagel en een theekopje tomatenblokjes. Gooi dit alles in de bouillon en doe hierbij het vlees en de jus. Breng het geheel even aan de kook en laat het 2 3 uur zachtjes sudderen. Het vlees er voorzichtig uithalen, af laten koelen en proportioneren.
Van wat overgebleven is (stockpotje) kunt u een overheerlijke jus maken.
Haal de laurierblaadjes eruit en mix daarna het geheel goed fijn met een blender.
U ziet dan dat zich schuimlaag vormt. Deze verdwijnt weer wanneer u de jus nog even zachtjes op het vuur zet.
Goed af laten koelen en eventueel in bekertjes invriezen.