Slimmer tuinieren

En dan heb ik het niet over de hele tuin betegelen en een paar plantenbakken plaatsen, wat tegenwoordig erg populair is bij jong en oud, maar een gewone gezellige tuin zonder al te veel onderhoud.
Vroeger stak ik veel geld en tijd in de tuin, maar de laatste tijd was de aardigheid er een beetje van af. Elke keer weer al dat onkruid. Op een gegeven moment had ik er genoeg van en heb mij eens goed laten informeren. Mijn wens was zomer en winter groen in de tuin, zonder dat daar veel onderhoud aan te pas komt.
De hedera op de schutting vond ik in het verleden wel gezellig staan, maar deze snelle groeier moest steeds teruggedrongen worden. Na het verwijderen van de hedera bleek de schutting nog in optimale staat te verkeren. Mag ook wel, we hadden destijds diep in de buidel getast en voor bankirai gekozen. Ongelooflijk, na twintig jaar nog als nieuw.
We hebben hem geschuurd en geschilderd met pantserbeits, een goede keuze maar achteraf gezien niet de beste.

         

Voor het tweede deel van onze schutting (Douglas) hebben wij op aanraden van Smallenburg, lijnolieverf op kleur gebruikt. Dit is eenvoudig aan te brengen en dringt diep door in het hout. Een geweldig goedje en nog goedkoop ook. Twee lagen aangebracht bij warm weer garanderen een onderhoudsvrije schutting voor tenminste vijf jaar. Na deze periode even zachtjes borstelen en weer een nieuwe laag opbrengen.
Het hout wordt hierdoor goed geconserveerd en kan toch ademen, in tegenstelling tot andere verfsoorten, waar bij de geringste beschadiging al voor houtrot kan zorgen. Het vocht kruipt achter de verf.
Voor de tuinbodem hebben wij gekozen voor Franse boomschors, deze zorgt op den duur voor een verzuring van de grond, waardoor onkruid geen kans meer krijgt. Het enige wat u hoeft te doen is het elk jaar een beetje aan te vullen.

         

Voor de beplanting hebben we gekozen voor rhodondrendrons, varens en heide. Maar niet alle planten zijn zuurminnend, daar moet dus wel rekening mee gehouden worden. Wilt u echter kalkminnende planten zoals buxus of lavendel in de tuin, dan dient u er af en toe wat kalk bij te strooien.
Wanneer u nog vragen hebt kunt u altijd terecht bij Alec Bijlsma Hoveniers.