Vergeten groentes

Zoals zoveel dingen, verliezen ook sommige groentes aan populariteit en komen in de vergetelheid terecht en dat is jammer.

Want veel van deze groentes zijn zeer smakelijk, maar helaas moeilijk te vinden. Toch is er de laatste tijd weer wat meer belangstelling, mede door de vele kookprogramma’s op de tv. Koken is in.

Laatst zijn we op verschillende markten gaan struinen en zijn daar toch het één en ander tegen gekomen. Vooral in Amsterdam en Rotterdam was het aanbod zeer verrassend. Kortom men moet echt op zoek gaan en zich goed laten voorlichten. Acht van de tien verkopers in winkels en op markten zijn goed geinformeerd, omdat zij een vaste klantenkring hebben en hiervoor ook inkopen. Zij vinden het leuk om u te informeren en een beetje op weg te helpen, als het niet te druk is natuurlijk.

Pastinaak (Pastinaca sativa) : van oorsprong uit het Middellandse zeegebied.

pastinaak

Bij de oude Grieken en Romeinen stond hij al op het menu. Van oorsprong was hij net zo groot als een gewone wortel. Toen de Romeinen naar het noorden trokken, namen de pastinaak mee, daar bleek dat hij in koudere gebieden veel groter werd. Voor de introductie van de aardappel was het een belangrijk volksvoedsel. De wilde pastinaak kan men in Nederland en België vinden in bermen, uiterwaarden, op dijken en ook op open plekken in de duinen.

Zoals de winterwortel, kan ook de pastinaak rauw, gekookt of gestoofd worden gegeten, gebakken of tot stamppot worden verwerkt, gefrituurd en als ingredient van hutspot worden gebruikt. Kortom een veelzijdige groente.

Postelein (Portulaca oleracea, ook wel portulaca sativa) : van oorsprong uit India en het Midden-Oosten.

postelein

De opgaande vorm van postelein wordt in Azië, Suriname en in Europa alleen in Nederland, gebruikt als groente. In Iran wordt deze groente al meer dan tweeduizend jaar gegeten. Postelein wordt 5 tot 50 cm hoog en heeft verspreid staande, vlezige bladeren. Wilde postelein bloeit in Nederland van juni tot de herfst. Hij komt voor op voedselrijke gronden, tuinen en aan rivieroevers. In Griekenland werd hij ook voor medicinale doeleinden gebruikt : bij verstopping en ontsteking aan de urinewegen, werkt koortsverlagend, verlichtend bij brandend maagzuur en verdrijft darmparasieten. Het heeft een zoutige lichtzure smaak en kan vers worden gegeten of gekookt.

Dit waren slechts 2 van de vele vergeten groentes.

Hopelijk heb ik ook uw interesse kunnen wekken.