Verkoudheid

Hier hebben de Engelsen zo’n mooie uitdrukking voor the common cold oftewel de gewone verkoudheid. Nou ja, gewoon vinden we hem geen van allen. Je kunt je knap belabberd voelen van zo’n verkoudheidje. De één is het met een paar dagen weer kwijt, de ander loopt er weken mee, gevolgd door zo’n vervelende prikkelhoest.
Verkoudheid wordt veroorzaakt door een virus, meestal een rhino- of een coronavirus, waarvan meer dan honderd verschillende soorten zijn. Het is dan ook de meest voorkomende infectie bij de mens.
Meestal begint het met keelpijn, lusteloosheid, niezen, hoofdpijn, een loopneus of een verstopte neus, daarna komt het hoesten en proesten wat nog wekenlang kan duren en flinke pijn op de borst kan veroorzaken.

           

Vroeger kon men zich in Basel (Zwitserland) laten behandelen, van de één op de andere dag was men de verkoudheid kwijt. Hier zat natuurlijk wel een flink prijskaartje aan. Helaas wordt deze behandeling om onbekende redenen niet meer uitgevoerd.
Wat is er te doen aan de verkoudheid: niets. De gewone verkoudheid die velen jaarlijks meerdere keren treft en voor veel ziekteverzuim zorgt, zal men gewoon moeten ondergaan, alleen de symptomen kan men verlichten. Wanneer na enige weken nog geen verbetering optreedt, is het raadzaam even naar de huisarts te gaan.
Verkoudheid is besmettelijk vanaf het moment dat de klachten ontstaan tot een paar dagen erna. Mensen met een goede weerstand hebben er nauwelijks last van, maar kunnen het virus wel verspreiden. Het is daarom verstandig om grote mensenmassa’s te vermijden en regelmatig de handen te wassen.
Het gezegde “Ik heb een koutje gevat” slaat eigenlijk nergens op en zou moeten zijn “Ik heb een virus opgelopen”. Dit gebeurt vooral in ruimten waar mensen dicht bij elkaar zitten en waar slecht geventileerd wordt, bijvoorbeeld in een trein of bus, een school of kinderdagverblijf.
Het is misschien wel leuk om te vermelden dat hondenbezitters minder gauw verkouden worden.
Dit zou te maken hebben met het feit dat zij door weer en wind de hond uit moeten laten en zo meer weerstand opbouwen.