Verstopte afvoer

Bijna iedereen krijgt wel eens te maken met een verstopping van de afvoer.
Veelal gaat dit zeer geleidelijk. Men merkt het euvel op en gaat aan de slag met allerlei ontstoppingsmiddelen. Dit wordt echter sterk afgeraden.
Deze middelen zijn niet alleen schadelijk voor uw gezondheid, maar ook voor de afvoer. Pas op met chemische ontstoppingsmiddelen. Deze producten zijn milieuonvriendelijk, kunnen huidproblemen veroorzaken en kunnen de leiding flink aantasten. Bepaalde middelen harden uit en verstoppen uw riolering meer dan dat het helpt, er zijn ook middelen die een chemische reactie geven waardoor het pvc van uw riool aangetast kan worden. Al met al goede redenen om geen overvloedig gebruik te maken van ontstoppingsmiddelen.

Wilt u toch zelf aan de slag om de verstopping te verhelpen?
Dan kunt u de afvoer of gootsteen ontstoppen met soda. Laat wat soda oplossen in kokend water en giet dit door de afvoer. Soda ontvet de leiding, verwijdert de troep en zorgt ervoor dat de leiding minder snel dichtslibt.
Tachtig procent van de verstoppingen wordt door u zelf veroorzaakt. Maar er kunnen zich ook nog andere oorzaken voordoen, zoals verzakking, breuk en boomwortels die door een buis heen groeien. Ook een extra hoog waterpeil kan wel eens verstopping veroorzaken.

Wanneer na enige pogingen de afvoer nog steeds niet goed doorloopt, is het verstandig een gespecialiseerd bedrijf te laten komen. En ook al loopt de afvoer weer door, de kans is zeer groot dat het binnen de kortste keren weer zover is.
Bent u in het bezit van bouwtekeningen kijk dan even waar de inspectieluiken zich bevinden. Graaf deze zelf op, dat scheelt u een heleboel geld en maak een afspraak met een ontstoppingsbedrijf. Via het inspectieluik kan d.m.v. een camera exact waargenomen worden waar de verstopping zich bevindt of dat er een breuk aanwezig is.

Veelal ontstaat er een grote kuil onder de breuk welke op den duur een verzakking zou kunnen veroorzaken, waardoor veel schade kan ontstaan. Wanneer verstopping of breuken buiten de erfgrens vallen kunt u bij de gemeente terecht. Deze zijn dan hiervoor aansprakelijk.
Helaas waren wij zelf ook aan de beurt.
Dezelfde ochtend dat het ontstoppingsbedrijf zou komen hebben we contact opgenomen de gemeente. Nog geen twee uur later kregen wij een keurige bevestiging dat de melding in behandeling was genomen.

         

Tegelijk met het ontstoppingsbedrijf JVD Direct Services kwam de opzichter van Openbare Werken Wim de Gooijer poolshoogte nemen. Het bleek dat het euvel, een ingroeide boomwortel, de boosdoener was en zich buiten de erfgrens bevond.
Wim de Gooijer beloofde alles netjes te laten repareren. Een keurige en snelle afhandeling. Petje af.

Hierbij nog enkele tips om verstopping te voorkomen:

  • Gooi geen hygiŽne- of schoonmaakdoekjes door het toilet, deze verteren niet
  • Gooi geen etensresten door het toilet
  • Maak vette pannen eerst schoon met een stuk keukenrol voordat u ze gaat afwassen
  • Gooi af en toe eens hete soda door de afvoer, want vet is de grootste boosdoener voor leidingen
Voor meer informatie kijk op: www.jvddirectservices.nl