Vlooien, hè bah

Heeft u ook een hond of kat die zich ongegeneerd zit te krabben.

          

Misschien heeft hij of zij wel vlooien en drijven zij uw huisdier tot wanhoop. Wie dit jaar te kampen heeft met vlooien weet dat de beestjes hardnekkiger zijn dan vroeger. Een gewone behandeling of vlooienband doet zijn werk niet meer en het probleem wordt alsmaar erger. Toch is er geen reden om te wanhopen.

Om de vlooien te bestrijden is het noodzakelijk de cyclus van de vlo op 2 plaatsen te onderbreken.

  1. Volwassen vlooien: Hiervoor zijn zeer veel producten op de markt, maar het beste werken de pipetjes en deze zijn ook het veiligst voor u en uw huisdier. Vlooienkammetjes zijn geschikt voor controle op vlooien, controle van de huid- en vachtconditie, het verwijderen van dode haren, maar niet geschikt als bestrijding.
  2. Eieren, larven en poppen: Deze komen voor in de omgeving van het dier en worden bestreden met stofzuigen en omgevingssprays
Stofzuigen: Werkt redelijk goed om de omgevingsbesmetting te verminderen, maar de weggekropen larven en poppen zijn moeilijk op te zuigen. Hierdoor is meestal nog een omgevingsspray nodig. Let bij het stofzuigen vooral op plekken waar de dieren veel liggen. Tip: spray wat omgevingsspray in de stofzuigerzak!

Omgevingssprays: Kies niet voor de goedkopere producten, deze hebben alleen effect op volwassen vlooien en dus niet op de eieren, larven of poppen.

Gebruik een spray vooral waar stofzuigen onvoldoende effect heeft: hoeken, kieren, plinten, onder meubels, honden- of kattenmand, bank, bed, kleedjes, tapijt en vergeet vooral de auto niet. Hondenkleedjes kunnen het best regelmatig gewassen worden.

Preventieve vlooienbestrijding: Deze kan het beste het hele jaar door toegepast worden, omdat vlooien binnenshuis het hele jaar door problemen kunnen geven. De pieken zijn de zomer en het najaar, maar door de zachte winters vormen ze tegenwoordig het hele jaar een probleem.

Sommige huisdieren zijn allergisch voor vlooienbeten en kunnen daar dan ook vreselijk veel last van hebben. Het is dan ook aan te bevelen met deze dieren meteen naar de dierenarts te gaan.

Een regelmatige vachtverzorging en controle met een vlooienkammetje voorkomt een boel problemen. Regelmatig stofzuigen en kleedjes wassen hoort uiteraard ook tot de preventieve vlooienbestrijding.

Vlooien kunnen niet op de mens leven maar ze kunnen ons wel bijten en daarmee de mens besmetten met de eitjes van de lintworm die besmettelijk is voor de mens en in uitzonderlijke gevallen kan dit gevaarlijk zijn voor kinderen.

Waar komen al die vlooien vandaan? Hoofdzakelijk uit de directe omgeving, de grootste verspreider is momenteel de huiskat en aangezien deze ook in uw tuin staat te wroeten is de kans groot dat uw hond besmet wordt met de kattenvlo.
Ook druk bezochte uitlaatplaatsen en bermen zijn een grote besmettingshaard.