Voorjaarsmoeheid bakerpraatje of realiteit

Zestig procent van de mensen heeft in het voorjaar last van voorjaarsmoeheid. Wat is voorjaarsmoeheid.
Zonder dat we het merken gaat ons energieniveau tijdens de herfst/winter/lente langzaam achteruit. Totdat we op een dag wakker worden en beseffen dat we vreselijk vermoeid zijn, ons depressief voelen, prikkelbaar zijn, nergens zin in hebben, concentratieproblemen hebben en een enorme behoefte hebben aan extra slaap.

voorjaarsmoeheid
Veelal gaat voorjaarsmoeheid gepaard met slecht eten en trek in zoetigheid wat niet bevorderlijk is om er bovenop te komen.
Want geraffineerd voedsel en witte suiker verwijderen alle broodnodige mineralen, vitaminen, enzymen, alle essentiŽle bouwstenen, aminozuren, eigenlijk alles wat we nodig hebben om te kunnen functioneren. Behalve dat veroorzaken geraffineerd voedsel en witte suiker enorm veel zuur, daarnaast is witte suiker het hoofdvoedsel van alle virussen (griep), bacteriŽn (verkoudheid)...kortom: witte suiker vreet al onze energie op, met als resultaat: een afschuwelijk gevoel van totale uitputting en oververmoeid zijn.
In de zomer barsten we van de energie. We bewegen veel en vaak buiten, zoeken de zon op en voelen ons goed. In de wintertijd komen de lichamelijke activiteiten vrijwel geheel stil te vallen! Onze vitamine D voorraad is opgebruikt. Dit maakt ons vatbaarder voor infecties en veroorzaakt voorjaarsmoeheid.
Hoe komt het eigenlijk dat we aan het eind van de winter minder vitamine D in ons lichaam hebben? Vitamine D wordt onder invloed van de zon aangemaakt in de huid. Tijdens de winter staat de zon lager en schijnt minder sterk. Bovendien zitten we vaker binnen, waardoor het lichaam niet genoeg van deze vitamine aanmaakt.
Valt er zelf nog wat te dokteren aan deze vermoeidheid. Ja zeker.
Ten eerste extra vitaminen zoals A, C en D nemen, daarnaast minimaal een half uur per dag bewegen in de buitenlucht, op tijd rust nemen, niet meer doen dan men aankan en zorgen voor een goed gevarieerde maaltijd met voldoende groenten en fruit.