De Vuntusplas

De Vuntusplas biedt vele recreatiemogelijkheden en is een watersportlocatie bij uitstek, men vindt er restaurants, zeilscholen, kanoverhuur etc. De plas is slechts een klein gedeelte van de 3600 hectare waterplezier van de Loosdrechtse Plassen en een ideaal water voor zeillessen, recreanten en hengelsporters.

speedboot

Maar de laatste jaren wordt dit genot overschaduwd door te snelle boten. Veel mensen ergeren zich aan de snelheid waarmee gevaren wordt op de Vuntusplas, dit neemt elk jaar hand over hand toe en ondanks de vele klachten wordt hier weinig of niets aan gedaan. Kanovaarders en zeilers voelen zich steeds onveiliger op deze plas. Veel omwonenden vinden het jammer dat de rust van deze plas met regelmaat verstoord wordt door snelheidsduivels.

Op 9 april j.l. zijn vier jongens in de leeftijd van 9 tot 13 jaar met de drie boten waarmee zij aan het varen waren, van de plas afgehaald omdat zij veel te snel vaarden en rare capriolen uithaalden. En van deze mannetjes kon amper bij het stuur. Dit alles was onverantwoord en levensgevaarlijk. Ze zijn meegenomen naar restaurant de Eend waar zij opgevangen werden door hun ouders die inmiddels van het feit in kennis waren gesteld en hun kroost kwamen ophalen.

Niet alleen op de Vuntusplas, maar ook op de Loosdrechtse Plassen, het Hilversums Kanaal en de Wijde Blik wordt veel te hard gevaren. Vorig jaar is iemand die een flinke slok teveel op had, twee meter van een visser verwijderd, met zijn boot op volle snelheid de kant opgekomen. De schade was aanzienlijk.

Minimum leeftijd voor het besturen van :

  • een snelle motorboot = 18 jaar.
  • een schip = 16 jaar.
  • een boot korter dan 7 meter met een maximum snelheid van 13 km per uur = 12 jaar in het BPR (alle rivieren, kanalen en binnenwateren, inclusief de Waddenzee, het IJsselmeer, Het IJmeer, het Markermeer, de Randmeren en de Oosterschelde, maar niet de Westerschelde, de Boven-Rijn, de Waal, het Pannerdensch kanaal, de Neder-Rijn , de Lek en de Eemsmonding) en 16 jaar in het RPR (de Boven-Rijn, de Waal, het Pannerdensch kanaal, de Neder-Rijn , de Lek en de Eemsmonding).
  • een zeilschip korter dan 7 meter = geen minimum leeftijd.

Een vaarbewijs is verplicht voor :

  • een waterscooter, jetski, rubberboot of motorboot die vol gas harder kan dan 20 km/uur.
  • een rubber boot vanaf 5 pk kan al gauw harder dan 20 km/uur.
  • een stalen roeiboot daarentegen kan pas met meer dan 9 pk boven de 20 km/uur komen.

Zodra de combinatie motor en boot harder dan 20 km/uur kan mag u nooit zonder Vaarbewijs varen. Ook al vaart u op het moment van een controle minder dan 20 km/uur moet u zonder vaarbewijs rekening houden met een boete van 360,-. Verder is het vaarbewijs 1 verplicht voor pleziervaartuigen met een lengte van 15 meter of meer.