Vuurwerk, om gestoord van te worden

Vuurwerk, iets waar onze huisdieren het hele jaar weer met angst naar uitkijken.

Rotjes, gillende keukenmeiden, strijkers, voetzoekers, duizendklappers, mortierpijlen en ga zo maar door, niet alleen met de Jaarwisseling, maar ook in de weken daarvoor worden onze huisdieren danig gekweld door de harde klappen.

Maar ja, laten we reŽel zijn, bij de Jaarwisseling hoort vuurwerk en een beetje geknal.

Hier een aantal tips op een rijtje gezet om iets te doen aan de angst voor vuurwerk bij onze huisdieren :

Harde geluiden worden als bedreigend ervaren. Hierdoor worden de dieren angstig.

Huisdier eigenaren troosten hun hond of kat en bevestigen zo deze angst.

De volgende keer wordt het dier nog banger, wordt het weer getroost daarmee zijn angst bevestigend.

Huisdier eigenaren werken zelf onbewust bevreesde huisdieren in de hand.

Het angstige gedrag moet genegeerd worden, alsof er niets aan de hand is. Aanhalen wordt gezien als beloning en bevestigd de vrees. Verbied de hond het blaffen , maar doe dit niet op een bestraffende toon. Toon uzelf ook onbevreesd en vrolijk.

Vanaf begin december is het aan te bevelen gevoelige honden niet meer los te laten lopen, want wanneer een hond, kat of paard een knal hoort, zal hij altijd proberen te vluchten en is de kans groot dat hij overreden wordt of spoorloos verdwijnt. In een onbewaakt ogenblik is zoiets natuurlijk altijd nog mogelijk, dus moet u ervoor zorgen dat uw hond of kat speciaal in deze tijd een naamplaatje draagt of een chip heeft.

Laat de hond ís-avonds bijtijds uit, niet later dan een uur of half elf. Mijd groepjes jongelui die eventueel vuurwerk bij zich kunnen hebben. Wanneer tijdens het uitlaten toch onverwachts een knal valt en de hond schrikt, schenk hier dan geen aandacht aan en probeer de hond af te leiden met zijn lievelingsspeeltje, wat u mee hebt genomen. Wanneer een hond nog onbevreesd is, laat hem dan niet bij een hond die wel bang is. Voor de hond geldt ook, zet hem of haar in een bekende kamer waar de gordijnen gesloten zijn en het licht aan is, met wat harde muziek en zijn favoriete speeltjes.

En voor de kat : kattenluik dicht, sluit de katten op in een bekende kamer waar ze weg kunnen kruipen onder een kast, stoel of bank. Sluit de gordijnen. Doe het licht aan en zet wat harde muziek op.

Wanneer het grote vuurwerk losbarst, blijf dan bij uw huisdier, maar ga hem niet troosten en haal hem niet aan. Steek ook geen vuurwerk af in hun nabijheid.

Ook zijn er kalmeringstabletten verkrijgbaar bij uw dierenarts, deze moeten wel een paar uur van te voren worden ingenomen. Wanneer er na al deze maatregelen toch nog iets mis dreigt te gaan, probeer uw hond dan af te leiden (zijn lievelingsspeeltje, een spelletje doen, balletje gooien etc.).

Soms wil een lekker hapje ook nog wel eens werken.