Wildseizoen

Het wildseizoen is aangebroken. Overal staan weer de heerlijkste gerechten op de menukaart. Wild is een (h)eerlijk stukje vlees dat beslist onze aandacht verdient.
Het heeft een specifieke smaak die niet iedereen lekker vind. Toch zijn er verschillende wildgerechten, zoals fazant met zuurkool, waarbij deze smaak niet zo nadrukkelijk naar boven komt.

           
Maak uw wensen duidelijk kenbaar aan de chef-kok en laat u goed door hem beraden.
Wild wordt in Nederland nog steeds ondergewaardeerd. Daarentegen is het aanbod in onze buurlanden groot. Zoals bijvoorbeeld in Duitsland, Belgi en Frankrijk waar de menukaart rijkelijk is voorzien van wildgerechten.
Het seizoen voor wildgerechten, is afhankelijk van de diverse wildsoorten. Ook buiten het traditionele seizoen (oktober-december) is wild verkrijgbaar. Over het algemeen wordt het dan diepgevroren aangeboden vanuit de hele wereld. Toch is er nagenoeg het hele jaar vers wild verkrijgbaar. Afhankelijk van de periode in het jaar beperkt dit zich dan tot n of meerdere soorten. Kies daarom uw wildsoort bij het seizoen en u kunt het gehele jaar door wildgerechten eten.
Wild bevat relatief weinig calorien en is lichtverteerbaar. Het is een misverstand dat wildgerechten dikmakend zijn. Het zijn juist de bijgerechten en sauzen die dit doen. Wildgerechten passen dus goed in een caloriearm dieet!
Waar gaan we eten in Wijdemeren, het aanbod is niet echt groot, maar ruim voldoende:

  • Aan de dijk in Loosdrecht bij Hotel Caf Restaurant Heineke met zn gezellige ongedwongen sfeer waar u de volgende wildgerechten vindt:
    • Hertencarpaccio met in port gemarineerde vijgen en schuim van rode kool
    • Hazenrugfilet met anijspaddenstoelen en Castelluiccio linzen
    • Hertenrugfilet met in kaneel gestoofde pompoen en wildsaus
    • Reepeper - stoofschotel van ree met aardappelpuree, spruiten en rode kool
    • Eendenborst - niet wild maar wel lekker : tamme eendenborst krokant gebakken met een saus van amarenenkersen
  • Nostalgisch en stijlvol bij Restaurant t Swaentje aan het Noordereinde in s-Graveland:
    • Gebakken hazenrugfilet met amandelpuree, geglaceerde spruiten en vossenbessen saus
    • Wildzwijn biefstukjes met zuurkool en gembersaus
    • Gebakken hertenbiefstuk met pompoen salsa en jus van bospaddestoelen
    • Hertenzwezerik in quinoa vlokken gebakken met cantharellensaus

En dan nog even iets over een bijpassende wijn. Hout en wild gaan niet samen.

           
Daarmee bedoel ik dat wijnen die op houten vaten gerijpt zijn omwille van hun tannines, niet goed passen bij wild.