Wratten bij paarden

Geen mooi gezicht op zon lekker zacht paardenneusje. Deze huidwoekeringen ontstaan op wondjes en komen het meest voor op neus en lippen. De incubatietijd van het papillomavirus, de veroorzaker hiervan, bedraagt 2 tot 3 maanden en het duurt 3 tot 4 maanden totdat de wratten volledig uitgegroeid zijn.

Door de weerstand die het paard heeft opgebouwd, verdwijnen de huidwoekeringen meestal spontaan. Vaak zijn het vooral de jonge paarden die er nogal eens last van hebben.

Sommige wratten kunnen heel hardnekkig zijn en wanneer deze op lippen of gevoelige plekken zitten, kan het paard zichzelf nog meer verwonden doordat hij de irritatie probeert weg te schuren.

Wanneer het paard veel wratten heeft of wanneer ze op lastige plaatsen zitten, kan men er het beste een dierenarts bij halen, om deze operatief te laten verwijderen. U kunt de wratten ook behandelen, door ze aan te stippen met zilvernitraat.

En andere oorzaak van irritatie aan neus en lippen komt door scherpe voorwerpen, zoals houtsplinters, stro, etc. Deze kapselen zich dan in, in de zachte delen en kunnen soms veel narigheid veroorzaken.

wratten bij paarden

Het is dan ook zaaks om het paardenhoofd regelmatig te controleren, in het bijzonder neus en lippen, daar deze gebruikt worden voor het besnuffelen en betasten van alles.

Er was eens een paard dat zich beslist niet aan het hoofd liet zitten, na lange tijd kwam men er achter dat er een houtsplinter in de neus zat. Na het verwijderen hiervan was er niets meer aan de hand.